lördag 20 april 2024

inloggad som

Skånsk-indisk bakteriedödare lanseras brett i år

|  
|  

Efter att ha tvingats pausa den planerade investeringsrundan förra året på grund av pandemin siktar Framtix Holdings nu på att stänga en ny runda på 20 miljoner kronor under våren. Samtidigt ska företaget flytta produktionen av sin bakteriedödande spray från Mumbai till Skåne.

– Vi har i nuläget tät kontakt med svenska investerare och har kontakt med en tysk fond och även ett par andra Europeiska investerare. Vi hoppas ha 20 miljoner innan sommaren, säger styrelseordföranden Lars-Erik Skjutare till Rapidus.

Den nanoteknologiska och patenterade produkten EcoBactiX är en vätska som sprayas på en yta och bekämpar bakterier och svamp. Det unika med produkten är att vätskan ska hålla bakterierna borta i minst två år. Produkten har inte testats på coronaviruset än, men i framtiden kan det vara möjligt med den typen av tester.

– En bakterie har ett proteinhölje som oskadliggörs av vår produkt. Det har visat sig att även coronavirus har ett proteinhölje, så vi har goda indikationer på att EcoBactiX funkar även på coronavirus. Bromsklossen just nu är att det är svårt att få tillgång till coronaviruset för kommersiella tester, samt att vi behöver mer kapital, vilket vi hoppas lösa med investeringsrundan, säger Lars-Erik Skjutare.

Produkten har lanserats i liten skala, men planeras att komma ut på marknaden mot slutet av året.

– Vi har bland annat gjort en demonstration i Indien, i ett samarbete med Indiens största hotellkedja Taj Hotels. En av våra medarbetare i Indien besökte deras prestige-hotell på Andaman för att preparera presidentsviten med Ecobactix, inför att Indiens president skulle bo på hotellet. Så det var ett prestigefullt uppdrag. Planen är att produkten ska komma ut på marknaden i full skala under hösten 2021.

Framtix Holdings är just nu på gång att flytta produktionen från Mumbai till Skåne.

– Vi har nu bestämt oss att förlägga produktionen i Malmö och Lund-området och just nu sonderar vi terrängen för lokaler i Malmö och Lund.

Julia Eriksson

Efter att ha tvingats pausa den planerade investeringsrundan förra året på grund av pandemin siktar Framtix Holdings nu på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.