onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Student-entreprenörer söker miljoninvestering

|  
|  

Strålkastare som följer vägen i stället för motorcykelns rörelser. Det är idén bakom Venture Lab-knutna ALLight, som vill halvera antalet dödsolyckor som sker i trafiken med tvåhjuliga fordon. Nu söker entreprenörerna bakom uppfinningen 1,2 miljoner kronor för att ta deras adaptiva fordonsbelysning till marknaden.

– Vi har redan två beviljade patent i USA och pågående ansökningar i Europa, Indien, Japan, Kina och Mexiko. Tanken är att vi ska licensiera ut våra rättigheter till underleverantörer åt de stora fordonstillverkarna, säger ALLights grundare och operativa chef Aatu Keränen.

Idén med strålkastare som följer vägen kom när grundaren Peymon Hashimoto var ute på filmuppdrag och började fundera på om samma slags teknik som används för att filma i rörelse skulle kunna appliceras när man kör motorcykel. Resultatet blev en produkt som enligt bolaget ökar trafiksäkerheten för föraren och andra vägtrafikanter då ljusbilden från strålkastaren håller sig jämn med vägytan under hela färden.

– Ett av problemen när man kör tvåhjuliga fordon är att strålkastaren och ljusbilden är låst till fordonet. Det skapar en blind fläck när fordonet lutar, förklarar Aatu Keränen som själv har kört motorcykel i många år.

ALLight har tagit fram en fungerande prototyp och står i startgroparna att gå in i produktion. Pengarna från pågående finansieringsrunda ska – förutom fortsatta patentkostnader – användas till att fram komponenter och vidareutveckla produkten, berättar Aatu Keränen.

ALLight grundades i USA 2018 och flyttade formellt till Sverige efter årsskiftet. Bolaget drivs av de båda grundarna som nu planerar att flytta till en av de större inkubatorerna i Skåne.

Sara Nkwe Assarsson

Strålkastare som följer vägen i stället för motorcykelns rörelser. Det är idén bakom Venture Lab-knutna ALLight, som vill halvera antalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.