fredag 23 februari 2024

inloggad som

EU-stöd till mätning av vätskor

|  
|  

En patenterad metod för att mäta färg, koncentration och grumlighet i vätskor är på väg ut på marknaden. Spec Imaging, som ägs till 20 procent av LU Holding, har beviljats 150.000 euro av Europeiska forskningsrådet för att ta fram en mer kundanpassad apparat.

– Vi håller på att ta fram en prototyp som har ett mer användarvänligt gränssnitt. Det finns en rad användningsområden inom vattenkvalitetssäkring, läkemedelsindustrin och i bryggerinäringen. Vid öltillverkning, till exempel, är det viktigt att produkten håller en jämn färg, säger Spec Imagings vd Jeremias Püls.

I dag används en mer traditionell spektrometrimetod kallad absorptionsspektrometri vilket innebär att vätskan som analyseras behöver vara helt genomskinlig. Är den grumlig späds den ut med avjoniserat vatten, något som enligt Jeremais Püls är både tidskrävande och ger utrymme för misstag.

Spec Imaging har tagit fram en ny optisk metod som gör det möjligt att mäta grumliga vätskor utan utspädning. Den bygger på forskning från fysiska institutionen vid Lunds universitet. Bolaget grundades förra året av LTH-forskarna Edouard Berrocal, Willliam Chaze Elias Kristensson och Jeremias Püls. Entreprenörerna har även fått stöd av LU Innovation. I sommar kommer bolaget att söka ytterligare kapital, berättar Jeremais Püls.

– Stödet från Europeiska forskningsrådet och LU Holding ger oss en trygghet att kunna leverera vår prototyp till ett antal pilotkunder. Än så länge plockar vi de lågt hängande frukterna men vi ser ett brett användningsområde för vår metod, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

En patenterad metod för att mäta färg, koncentration och grumlighet i vätskor är på väg ut på marknaden. Spec Imaging, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.