onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Roskildefestivalen välkomnar unga svenska entreprenörer

Roskilde Festival 2021 bjuder in unga svenska entreprenörer till att skapa och testa hållbara lösningar för festivalen och samhället. Tuborg Foundation har hittills donerat 7,5 miljoner kronor till ett cirkulärt laboratorium för att hjälpa 200 gröna koncept och produkter under de närmaste fem åren. 

200 unga entreprenörer kan alltså testa och utveckla innovativa gröna lösningar på Roskilde Festival och dess 130.000 besökare.

– Tuborgstiftelsens målgrupp är 16-30 år. Om det finns ett företag där en grundare är över 30, men andra är under så diskvalificerar det inte dem. Vi tittar på om företagen som helhet är unga, säger Mikkel Sander, programansvarig för Tuborg Foundation.

De efterfrågar cirkulära lösningar vilket inkluderar nya långlivade produkter eller nya modeller för rätten att använda en produkt. Lösningarna måste bidra till att halvera festivalens slöseri. Att svenskarna nu bjuds in beror på att vart åttonde festivaldeltagare kommer från utlandet – mestadels Sverige.

– Svenska entreprenörer kan också ansöka om att gå med om deras företag kan bidra till en mer hållbar festival och ett mer hållbart samhälle. Erfarenheten är att företagen får testa sina produkter eller koncept. Det har stort värde, men ger inga aktuella intäkter. Men om ett företag har intäkter från försäljning på festivalen är det okej, syftet är inte bara att delta, säger Mikkel Sander

Entreprenörerna kan så få kunskap samt professionellt nätverk med andra företag och investerare. Företag som Volt, som utvecklat en digitaliserad laddning av mobilbatterier, och Soundboks, som säljer mobila partihögtalare, har tidigare utvecklats på festivalen och är nu etablerade. Andra företag är sprungna från ett samarbete mellan festivalen och studenter från Danmarks tekniska universitet i projektet ”Roskilde Festival – Powered by DTU Students.”

Dessutom har inkubatorer som Innovation Fund och Creative Business Network gjort sig tillgängliga på festivalen. Det cirkulära laboratoriet planeras trots pandemin, eftersom den danska vaccinationskampanjen förväntas avslutas samtidigt som festivalen börjar den 26 juni. Laboratoriets aktiviteter håller dock på hela året.

Keld Broksø

Roskilde Festival 2021 bjuder in unga svenska entreprenörer till att skapa och testa hållbara lösningar för festivalen och samhället. Tuborg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.