tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vårdplattform från Malmö lanseras i Kenya…

AlteriCare blev i höstas klart med sin anpassningsbara digitala vårdplattform som i dag används av några svenska vårdinrättningar som Iris Utvecklingscenter. Pandemin till trots ska plattformen snart sjösättas även i Kenya och nu ska bolaget ta in sex miljoner kronor för att öka försäljningen och lansera i minst tre nya länder. 

– Det är en kommersiell nätläkare i Kenya, som Min Doktor, som utbildat sin personal i vårt verktyg i sex månader. Den kommer att köras på engelska och swahili, säger Patrik Almö, styrelseledamot i AlteriCare. 

Plattformen utvecklades från början av Commerz Consultants som tagit fram flera liknande verktyg på uppdrag av kunder. De vidareutvecklade konceptet och skapade en ny, anpassningsbar plattform som de knoppade av till ett eget bolag 2019. Commerz är huvudägare i i AlteriCare och Patrik Almö är i sin tur Commerz ordförande och huvudägare jämte Stefan Widén, AlteriCares ordförande och mjukvarubolget Rexors vd. 

– Vi såg att digitaliseringen inom vården förpassades till de digitala vårdgivarna som är väldigt fokuserade på pimärvårdsdelen. Men det fanns inga alternativ för de som inte är stora privata aktörer med massa pengar investerade i att ta fram ett verktyg in house. Som vårdcentraler, vårdhem, psykologer och patientföreningar. Vi såg ett hål i marknaden och byggde ett enkelt, flexibelt verktyg där kunden själv kan skapa och driva sitt eget vårdflöde, säger Stefan Widén. 

Båda understryker att tjänsten ska ses som ett komplement till vårdgivarnas verksamhet, inte ett alternativ, med syftet att underlätta arbetet och minska trycket. Genom att till exempel fylla i mallar på frågebatteri – som AlteriCare baserat på vårdens diagnosmodeller –ska vårdgivaren lätt kunna bygga sitt eget verktyg. 

Nu ska AlteriCare ta in sex miljoner kronor i externt kapital för att driva på försäljningen i Skandinavien och samtidigt nå fler länder. 

– I nuläget diskuterar vi med möjliga kunder i Tyskland, Österrike och Tanzania, säger Patrik Almö. 

Emiliano Strauss

AlteriCare blev i höstas klart med sin anpassningsbara digitala vårdplattform som i dag används av några svenska vårdinrättningar som Iris […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rexor köper Saturnus

    Malmöbolaget Rexor, som utvecklar ett affärssystem för konsulter, köper bolaget Saturnus Advokatsystem. – Med köpet ser vi goda möjligheter att erövra en betydligt större andel av marknaden, säger Rexors vd Stefan Widén.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.