torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Fintechbolag rustar för lansering

|  
|  

Lundabaserade Sanctify har tagit in 7,75 miljoner kronor, stärkt organisationen och styrelsen samt öppnat ett försäljningskontor i Stockholm. Bolaget gör sig redo för en internationell lansering av sitt AI-baserade aktieanalysverktyg.

Kapitalförstärkningen ska gå till expansion och lansering, och räcker i minst 18 månader, enligt bolagets vd och medgrundare Oscar Dahlblom. Aktieanalysverktyget automatiserar tidskrävande beräkningar för finansanalys, och kan värdera text och annan information från pressmeddelanden, årsredovisningar och sociala medier, samt rangordna bolagen efter olika aspekter och köpvärde. Med senaste tillägget undersöker bolagens sociala och miljömässiga hållbarhet.

– Hållbarhetsaspekter är något som växer i betydelse i finanssektorn. Samtidigt är det ganska nytt för dem. Generellt för att få bra information gäller det att komma in under skinnet på bolagen. Inte bara analysera deras egen kommunikation utan också vad som skrivs om dem på sociala medier, säger Oscar Dahlblom.

Verktyget ska rullas ut i två omgångar: först tillhandahålls data om bolag från Sanctifys databas, en tjänst riktad mot de inom finanssektorn som har egna beräkningsmodeller. Nästa lansering ska ske i höst, med ett grafiskt gränssnitt ovanpå datadelen för att enklare kunna se bolagsinformationen. Kunderna behöver då inte ha egna beräkningsmodeller. Detta kan enligt Oscar Dahlblom intressera fler än bara investerare, framför allt hållbarhetsaspekten för exempelvis de som håller på med inköp.

Sanctify siktar på att öka organisationen till 14 personer på huvudkontoret i Lund och uppåt fem på nyöppnade säljkontoret i Stockholm. Bolaget har stärkt styrelsen med Hubert Warsynski, kapitalförvaltare och delägare till fonden Ymer, samt Rickard Nyberg, ledande position i Grace i Lund och tidigare i andra växande mjukvarubolag.

Finansieringsrundan leddes av Hugo Ljungberg, medgrundare till Prnt Printing Solutions i Lomma som efter försäljning av en stor post nu investerar i andra bolag. Även Mist Ventures, där ägarna kommer från Mistbase, deltog. Hugo Ljungberg är nu tredje största delägaren efter grundarteamet och Mist Ventures. Han är son till Bo Ljungberg från kända Lundaduon Beck & Ljung som skapade konst från datorberäkningar på 1970-talet.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade Sanctify har tagit in 7,75 miljoner kronor, stärkt organisationen och styrelsen samt öppnat ett försäljningskontor i Stockholm. Bolaget gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad