onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Island nästa för digitalt medicinskåp

|  
|  

Medeonbolaget Medarca har precis stängt en nyemission på tio miljoner kronor, varav fyra miljoner kommer från Almi Invest. Pengarna ska gå till nyanställningar och expansion, både svensk och internationell, med Island som första utländska marknad.

Medarca har tagit fram digitala medicinskåp som kan liknas vid bankomater. Det är ett modulärt system både vad gäller mjukvara och hårdvara, där kunden kan bestämma hur många moduler som ska ingå i systemet. Det hanterar och kontrollerar att till exempel vårdpersonal gör rätt insättning och uttag av medicin vid rätt tid. Bolaget riktar sig i första hand mot äldreboenden.

– Sedan tidigare har vi flera internationella kontakter som har visat intresse att hjälpa oss att expandera internationellt. Att vi väljer Island som första land är för att det är en lagom stor marknad att börja med, säger Lars Malmgren, vd och en av fem grundare till Medarca.

Bolaget drogs igång 2018 och sysselsätter en handfull personer. Försäljningen av de digitala medicinskåpen låg förra året på runt en miljon kronor, en siffra de hoppas multiplicera med åtta i år. Målet är att nå break even 2022, säger Lars Malmgren. Bland bolagets utvecklingsprojekt finns digitala nyckelskåp, säker lagerhantering av läkemedel och säker hantering av narkotikaklassade preparat.

– Vi har redan i dag den bästa lösningen för att kontrollera narkotikapreparat. Mycket sådan medicin försvinner inom vården, det är ett stort mörkertal som man vill komma åt, och vi jobbar på att förfina tekniken ännu mer, säger Lars Malmgren.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Medarca har precis stängt en nyemission på tio miljoner kronor, varav fyra miljoner kommer från Almi Invest. Pengarna ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad