tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: De danska 34orna

Kort sagt: Det är supercoolt att vara en ung, dansk entreprenör just nu. Viljan att skapa sin egen verksamhet har exploderat. Rapidus genomgång av 34orna i Skåne visar fantastisk kreativitet, som ungdomar på den danska sidan av sundet känner igen. Det bådar gott – här är Rapidus danska topp 5 av 34orna 2020. 

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Dansk Erhverv publicerade i år en fin nyhet i en analys: betydligt fler danskar under 30 år vill vara entreprenörer. Elva procent av ungdomarna ville i slutet av 2019 bli entreprenörer, mot bara tre procent året innan. I den ökningen bör man inte underskatta vikten av tv-programmet Løvens Hule, motsvarigheten till Draknästet, där unga entreprenörer visar sina idéer för investerare.

Rapidus danska redaktion presenterar nu fem danska stjärnskott som gjort ett tydligt avtryck i det danska näringslivet under året. Här kommer 2020 års 34orna. 

Klicka här för att se hela listan på de skånska 34orna. 

Fatima Al-Zahraa Alatraktchi, 30, är den enda upprepningen från förra årets danska 34or då hon byggt upp ännu mer karaktär under året. Hon har nu visats 66.000 gånger på TedX och lyckades före sin 30-årsdag komma med på Forbes europeiska motsvarighet till 34orna, ”30 under 30” inom ekonomi och vetenskap. Hon har också blivit biträdande professor vid Roskilde Universitet. Samtidigt fortsätter hon utöva sin specialitet inom nanofysik och molekylärbiologi i sitt företag PreDiagnose som säljer en nanosensor som ska känna igen bakteriers kommunikation före en infektion. Med andra ord kan man behandla en infektion innan den blir dödlig. PreDiagnose sysselsätter flera forskare och räknar med en vinst på 175 miljoner danska kronor. 

Jesper Theil Thomsen, 25, är vd och grundare på Soundboks som gör bärbara högtalare med fantastisk – och framgång. Han startade 2015 och har nu 55 anställda och en omsättning på 90 miljoner danska kronor. I september tog Soundboks in 52 miljoner kronor för att expandera. Jesper Theil Thomsen var också talare vid Tillväxtfondens årsmöte i Köpenhamn där han pratade om att identifiera marknadens behov.

Benjamin Feldman, 34, var med och grundade FinPro – Financial Procurement – 2018. Sedan dess har han skapat rykte som en ung ”disruptor” inom finansvärlden. Han var tidigare på Danske Bank, men blev förvånad över att stora företag och fonder hade mäklare för pensioner och försäkringar, men inte för bankföretag. Det är vad FinPro gör i dag. Och de har stora kunder som byggkedjan Silvan och näringslivstidningen Børsen. Bruttoresultatet i de senaste räkenskaperna uppgick till 3,2 miljoner varav 2,2 gick till lön. 

Sophie Trelles-Tvede, 27, säljer något så otekniskt som gummiband för håret. Hon uppfann som 19-åring ett som ser ut som en tvinnad telefonsladd som inte förstör håret i samma utsträckning som vanliga gummitofsar. Under namnet Invisibobble har hon hittills sålt gummiband för totalt 150 miljoner danska kronor i 70 länder med innovativ marknadsföring och nu med 100 anställda.

Mads Andreas Olesen, 28, är medgrundare av Blue Energy som erbjuder hållbar ström till elkunder. Verksamheten såldes 2017 och Mads Andreas Olesen är nu styrelseledamot i bolaget, utöver sitt nya investeringsbolag, MXNEY. Blue Energy har ett stabilt eget kapital på 30 miljoner danska kronor och gjorde en vinst på 1,7 miljoner. Bolaget har skapat en ny nisch med frisk, levande marknadsföring i en bransch med en torr image annars. 

I år har Fonden for Entreprenørskab också analyserat unga entreprenörer i Danmark (under 25 år). Analysen visade samma tendens som hos Dansk Erhverv, att unga företagare ansvarar för en betydande tillväxt i verksamheter, och förvånansvärt nog, att många startar företag redan i grundskolan eller gymnasiet. Unga företagare blir också bättre på att hålla sin verksamhet vid liv och fler anställs i deras företag. Coronaåret var tungt men unga danska entreprenörer håller hoppet vid liv.

Kort sagt: Det är supercoolt att vara en ung, dansk entreprenör just nu. Viljan att skapa sin egen verksamhet har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.