söndag 28 april 2024

inloggad som

Lundabolag landar avtal med Bosch

|  
|  ,

LTH-avknoppningen Xenergic har skrivit avtal med sin första storkund, Bosch Sensortec, som ska börja tillverka och använda Xenergics små, strömsnåla datorminnen. Lundabolaget planerar också att ta in kapital under våren för att öka expansionstakten.

Xenergics minne, ett så kallat SRAM, är mindre och drar endast en bråkdel i energi av vad andra så kallade cacheminnen gör. De kan därmed ge mycket längre batteritider och helt nya möjligheter för bland annat olika uppkopplade prylar, smarta telefoner, hörlurar, drönare och robotar. Nu har Bosch Sensortec, dotterbolag till det globala elektronikbolaget Bosch, valt att använda Xenergics minne i sina sensorer av typen MEMS, mikroelektromekaniska system.

I en vanlig mobiltelefon finns 10-15 sensorer som känner av miljöparametrar som ljus, rörelse och position. Bosch Sensortec är bland de största leverantörerna av sådana sensorer, med en försäljning på över 10 miljarder kronor 2018, enligt franska marknadsundersökningsbolaget Yole Développment.

– Det är ett stort tryck på att minska energiförbrukningen på vår typ av minnen. Vårt minne kan ge 70-90 procent lägre energiförbrukning på hela kretsen då vår design möjliggör att även logiken på kretsarna drar mindre energi, säger Babak Mohammadi, vd och medgrundare av Xenergic.

Nu planerar bolaget att expandera verksamheten.

–  I och med den här kundordern från ett av de största bolagen inom sitt segment kan vi gå vidare med att öka vår försäljningsorganisation. Generellt har hårdvara mycket längre ledtider till marknaden än mjukvara, men vi har kortat ledtiden markant, säger Anders Berglund.

Xenergic licensierar ut rätten att använda bolagets immateriella rättigheter till kunder som integrerar dessa med andra digitala enheter som exempelvis processorer. Bolaget grundades 2017 av Babak Mohammadi, Anders Berglund och LU Holding. De har har runt tio anställda och bland delägarna märks Almi Invest och finansmannen Johan Qviberg.

Elisabet Ottosson

LTH-avknoppningen Xenergic har skrivit avtal med sin första storkund, Bosch Sensortec, som ska börja tillverka och använda Xenergics små, strömsnåla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.