tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Nordic Issuing står på egna ben

Spotlight Group, som bland annat driver Spotlight Stock Market och Sedermera Fondkommission, knoppar av affärsområdet Nordic Issuing till ett eget bolag. Nordic Issuing har dessutom blivit medlem i den danska värdepapperscentralen VP Securities. Därmed kan bolaget fungera som emissionsinstitut i Danmark.

– Nu kan vi agera helt självständigt på den danska marknaden för alla noterade bolag. Det blir en mycket enklare och smidigare process för oss att hjälpa bolag på danska Spotlight, men även på First North, säger Ida Nordehammar, affärsområdesansvarig för Nordic Issuing, till Rapidus.

När Nordic Issuing blir sitt eget bolag, med egna tillstånd från Finansinspektionen, så blir Christopher Åkerblom vd för företaget. Han har varit i koncernen sedan 2014, bland annat i ledningen för Spotlight och Sedermera. Under nästa år flyttar också Nordic Issuing in i egna lokaler.

– Nordic Issuing kommer fortfarande att vara emissionsinstitut i samband med alla Sedermeras transaktioner, men fokuserar på självständighet och oberoende för att även kunna samarbeta med andra rådgivare än Sedermera och för att bygga en egen kundbas med externa kunder som inte kommer från Sedermera, säger Ida Nordehammar.

Markus Neuding, vice koncernchef för Spotlight Group, säger att avknoppningen är en del av en renodling och acceleration av verksamheten. Samtidigt undersöks möjligheten att bilda eller köpa nya bolag.

– Förutom Nordic Issuing kommer vi även att starta verksamhet inom aktiemarknadskommunikation och investerarrelationer. Denna verksamhet har sedan tidigare bedrivits inom Sedermera Fondkommission, men kommer framöver att bli en egen renodlad verksamhet. Under 2021 kommer vi också att undersöka möjligheterna att bland annat starta fond- och analysbolag, säger han.

Niclas Lindstrand

Spotlight Group, som bland annat driver Spotlight Stock Market och Sedermera Fondkommission, knoppar av affärsområdet Nordic Issuing till ett eget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.