Nanoteknikbolaget Beammwave fick nyligen finansiering av Vinnovas program Innovativa startups för att bygga sin första prototyp. Bolaget, som utvecklar en ny teknik för ultra 5G-nätet, planerar nu för en större investeringsrunda under våren för att accelerera ytterligare.
– Vi är en av de få i världen som jobbar kommersiellt med en digital lösning på mobilsidan med beamforming. Det är en generell teknik som krävs för ultra 5G, säger Stefan Svedberg, vd och grundare av Beammwave.
Bolaget tar fram en antenn och radiomottagare för mobila plattformar. De arbetar med tekniken beamforming, som handlar om att rikta radiostrålen mot mottagaren. Stefan Svedberg är även grundare och vd till LU Holding-bolaget Alixlabs som utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar inom halvledarindustrin. I styrelsen för Beammwave sitter bland andra Marcus Skärbäck och Fredrik Rosenqvist.
Beammwave är ett av 25 uppstartsbolag som fick kapital av Vinnova inom programmet Innovativa startups steg 2. De fick 900.000 kronor för att bygga sin första prototyp. Andra skåningar som fick finansiering av Vinnova är Lundabolagen Sinntaxis och Septulus samt Malmöbolaget WordDiagnostics.
– Tanken är att det ska gå till att bygga vår första prototyp. Projektet startar nu direkt i början av december och sen löper det över nästa år, säger Stefan Svedberg.
Under sommaren tog bolaget, som sysselsätter sex personer, även in 6,5 miljoner kronor från bland annat Almi Invest och LU Holding.
– Vi ska göra en investeringsrunda under våren och utifrån det expandera ytterligare, säger han och lägger till att nästa nyemission blir signifikant större än den senaste.
Mette Carlbom