söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Börsens förutsägbara överraskningar

Kort sagt: 2020 har i alla fall lärt oss en sak. Det är att börsen kan överraska och att logiken kan förändras extremt snabbt. Inte minst veckans vaccinnyhet är ett bevis på detta. Helt plötsligt var det andra aktier som kom i blickfånget än de som hittills dominerat pandemiåret. Runt hörnet väntar nya händelser som lär överraska oss.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

En del nyheter är ganska förutsägbara. I andra fall överraskas vi, ibland ganska rejält. Effekten på börsen blir dessutom väldigt ofta annorlunda än vad vi tänkt oss.

Två tydligt börspåverkande händelser av helt olika slag är det amerikanska presidentvalet och nyheten för några dagar sedan att läkemedelsjätten Pfizer tillsammans med en partner i stort sett är färdiga med ett fungerande vaccin mot covid-19.

Visst fanns det en hel del osäkerhet inför presidentvalet, men att Joe Biden skulle vinna kan knappast ses som en överraskning eftersom opinionsmätningar länge pekat i den demokratiska kandidatens favör. Lite mer överraskande, men inte heller helt oväntat, är president Trumps hårdnackade motstånd att erkänna sig besegrad.

Huvudscenariot är att han snart ger upp motståndet, men det finns samtidigt en viss sannolikhet att Trump klamrar sig kvar vid makten på ett sätt som leder till allmänt ökad osäkerhet och därmed överraskningar på börsen. Trumps vägran att lämna Vita Huset kan spilla över i misstro mot USA:s demokratiska system och också skada landets förtroende i omvärlden på ett negativt sätt för marknaden.

Annars har ju börsen så här långt reagerat förhållandevis lugnt på valsegern med en dragning åt det positiva hållet. Att börsen tycks gilla Biden får närmast tillskrivas att han är en mittenpolitiker och därför också i någon mån en garant för en politik som inte kommer att upplevas som alltför utmanande för aktiemarknaden.

Att republikanerna dessutom ser ut att få majoritet i senaten betyder att det kommer att vara svårt att genomföra förslag i marknadsfientlig riktning som kan komma att framföras från demokraternas vänsterflygel. Hotet mot börsen – och det är där som överraskningarna kan komma in i bilden – kan vara om det visar sig omöjligt att driva igenom de stimulanspaket som kan behövas för att hålla igång ekonomin under en utdragen pandemi.

Nyheten att ett fungerande vaccin är nära lansering borde på sätt och vis inte komma som en överraskning efter all den information om pågående vaccinforskning som förekommit sedan i våras. Ändå uppstod det en ganska rejäl överraskningseffekt som lyfte börsen rejält när nyheten presenterades av Pfizer vid lunchtid i måndags.

Börslyftet i sig överraskade, men vad marknaden uppenbarligen inte räknat med var att det finns en vaccinkandidat som ligger så nära bred lansering som verkar vara fallet här. Nu lär det nog ändå dröja en bra bit in på nästa år innan vi alla kan återgå till det liv som vi levde fram till och med februari i år. Risken för negativa överraskningar som ger bakslag på börsen får inte underskattas.

Vad som överraskade allra mest när vaccinnyheten presenterats var kursrörelserna i ett antal enskilda aktier. Så kallade hemmasittaraktier föll rejält. Det gällde en del tidigare kraftigt haussade spelbolag, men också näthandelsföretag fick rejält med stryk. Helt plötsligt verkade alla tro att vi skulle stänga ner speldatorerna, sluta nätshoppa, avbryta våra digitala möten via Zoom samt dra ner på inköpen på Ica.

I stället kan kursuppgångar i flyg- och hotellbolag tolkas som att vi alla nu gör oss startklara för att ge oss ut på resor igen och uppgången i H&M tyder på snar rusning till fysiska butiker. Lyft i bankaktier signalerar att coronarelaterade kreditförluster snart kan vara ett minne blott.

Verkligheten är naturligtvis inte så enkel. Många av de beteendeförändringar som viruset tvingat fram kommer att leva kvar. Oförutsedda händelser kommer att inträffa. Under vissa perioder är verkligheten mer exceptionell än under andra. En sak är dock klar. För att kunna agera framgångsrikt på börsen gäller det att kunna låta sig bli överraskad.

Kort sagt: 2020 har i alla fall lärt oss en sak. Det är att börsen kan överraska och att logiken kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.