fredag 22 november 2024

inloggad som

Special: Börsens förutsägbara överraskningar

Kort sagt: 2020 har i alla fall lärt oss en sak. Det är att börsen kan överraska och att logiken kan förändras extremt snabbt. Inte minst veckans vaccinnyhet är ett bevis på detta. Helt plötsligt var det andra aktier som kom i blickfånget än de som hittills dominerat pandemiåret. Runt hörnet väntar nya händelser som lär överraska oss.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

En del nyheter är ganska förutsägbara. I andra fall överraskas vi, ibland ganska rejält. Effekten på börsen blir dessutom väldigt ofta annorlunda än vad vi tänkt oss.

Två tydligt börspåverkande händelser av helt olika slag är det amerikanska presidentvalet och nyheten för några dagar sedan att läkemedelsjätten Pfizer tillsammans med en partner i stort sett är färdiga med ett fungerande vaccin mot covid-19.

Visst fanns det en hel del osäkerhet inför presidentvalet, men att Joe Biden skulle vinna kan knappast ses som en överraskning eftersom opinionsmätningar länge pekat i den demokratiska kandidatens favör. Lite mer överraskande, men inte heller helt oväntat, är president Trumps hårdnackade motstånd att erkänna sig besegrad.

Huvudscenariot är att han snart ger upp motståndet, men det finns samtidigt en viss sannolikhet att Trump klamrar sig kvar vid makten på ett sätt som leder till allmänt ökad osäkerhet och därmed överraskningar på börsen. Trumps vägran att lämna Vita Huset kan spilla över i misstro mot USA:s demokratiska system och också skada landets förtroende i omvärlden på ett negativt sätt för marknaden.

Annars har ju börsen så här långt reagerat förhållandevis lugnt på valsegern med en dragning åt det positiva hållet. Att börsen tycks gilla Biden får närmast tillskrivas att han är en mittenpolitiker och därför också i någon mån en garant för en politik som inte kommer att upplevas som alltför utmanande för aktiemarknaden.

Att republikanerna dessutom ser ut att få majoritet i senaten betyder att det kommer att vara svårt att genomföra förslag i marknadsfientlig riktning som kan komma att framföras från demokraternas vänsterflygel. Hotet mot börsen – och det är där som överraskningarna kan komma in i bilden – kan vara om det visar sig omöjligt att driva igenom de stimulanspaket som kan behövas för att hålla igång ekonomin under en utdragen pandemi.

Nyheten att ett fungerande vaccin är nära lansering borde på sätt och vis inte komma som en överraskning efter all den information om pågående vaccinforskning som förekommit sedan i våras. Ändå uppstod det en ganska rejäl överraskningseffekt som lyfte börsen rejält när nyheten presenterades av Pfizer vid lunchtid i måndags.

Börslyftet i sig överraskade, men vad marknaden uppenbarligen inte räknat med var att det finns en vaccinkandidat som ligger så nära bred lansering som verkar vara fallet här. Nu lär det nog ändå dröja en bra bit in på nästa år innan vi alla kan återgå till det liv som vi levde fram till och med februari i år. Risken för negativa överraskningar som ger bakslag på börsen får inte underskattas.

Vad som överraskade allra mest när vaccinnyheten presenterats var kursrörelserna i ett antal enskilda aktier. Så kallade hemmasittaraktier föll rejält. Det gällde en del tidigare kraftigt haussade spelbolag, men också näthandelsföretag fick rejält med stryk. Helt plötsligt verkade alla tro att vi skulle stänga ner speldatorerna, sluta nätshoppa, avbryta våra digitala möten via Zoom samt dra ner på inköpen på Ica.

I stället kan kursuppgångar i flyg- och hotellbolag tolkas som att vi alla nu gör oss startklara för att ge oss ut på resor igen och uppgången i H&M tyder på snar rusning till fysiska butiker. Lyft i bankaktier signalerar att coronarelaterade kreditförluster snart kan vara ett minne blott.

Verkligheten är naturligtvis inte så enkel. Många av de beteendeförändringar som viruset tvingat fram kommer att leva kvar. Oförutsedda händelser kommer att inträffa. Under vissa perioder är verkligheten mer exceptionell än under andra. En sak är dock klar. För att kunna agera framgångsrikt på börsen gäller det att kunna låta sig bli överraskad.

Kort sagt: 2020 har i alla fall lärt oss en sak. Det är att börsen kan överraska och att logiken kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.