tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Medtech-bolag fyller kassan inför lansering

|  
|  

Medicinteknikbolaget UmanSense tar in 6,3 miljoner i en övertecknad nyemission. Bland de nya ägarna syns bland annat Gobia Enterprises och de skånska affärsänglarna Queen Invest.

Uman Sense har utvecklat produkten Stroke Alarm som genom armband med sensorer och trådlös kommunikation tidigt ska kunna upptäcka och varna när en patient drabbas av stroke. Det nyinkomna kapitalet ska bland annat gå till vidareutveckling av nuvarande system.

– Vi planerar sedan en pilotlansering i Sverige under nästa år, säger Cecilia Belfrage, vd på UmanSense, till Rapidus.

Gobia Enterprises sålde tidigare i år 75 procent av sitt innehav i Abigo Medical till Essity-koncernen. Abigo värderades till 900 miljoner kronor innan affären. Målsättning är nu att investera i uppstartsbolag inom medicinteknik och läkemedel, och UmanSense blir deras första satsning.

– Vi är jätteglada att få in dem som delägare då de har stor erfarenhet av medicinteknik, säger hon.

Utöver dem och Queen Invest tillkommer även Stockholms Affärsänglar som ny delägare i Smile-bolaget. Sedan september pågår kliniska studier i samarbete med Region Skåne. Där får patienter på neurologkliniker med hög risk för stroke bära systemet i en månad och sedan utvärdera dess funktion i praktiken.

– Nästa steg är att färdigställa studien och se hur det fungerar för patienterna. Därefter kommer vi att göra en del förbättringar i systemet och göra det tillgängligare för fler, säger hon.

Utöver det förbereder UmanSense även en effektivitetsstudie som ska bygga vidare på resultaten innan det blir dags för lanseringen.

Mette Carlbom

Medicinteknikbolaget UmanSense tar in 6,3 miljoner i en övertecknad nyemission. Bland de nya ägarna syns bland annat Gobia Enterprises och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.