fredag 3 maj 2024

inloggad som

Corona ändrar bilden för Öresundsadvokater

De 90 advokaterna i nätverket Oresundsadvokater(punkt)com, som sitter på båda sidorna av Öresund, har under coronakrisen fått vända upp och ner på både arbetsbelastningen och uppgifterna inom tre områden. Flera advokatbyråer över Öresund både ökar och minskar sitt arbete som en direkt effekt. Direktör Helle Ahlenius Pallesen från Oresundsadvokater har på uppdrag av Rapidus tecknat konturerna av den nya bilden.

– På det arbetsrättsliga området är det ökad aktivitet. Danska och svenska regler om permittering med mera är olika. De många uppsägningarna involverar också både danska och svenska verksamheter och medarbetare. Det är också en speciell utmaning med hemarbete och skatt. Om man bor i Sverige och arbetar i Danmark men jobbar för mycket hemifrån så blir man också skattepliktig i Sverige, säger Helle Ahlenius Pallesen.

Även juridiska tjänster inom det rättsliga området för insolvens, oförmåga att betala skulder, har ökande aktivitet.

– Det beror på att antalet konkurser eller behovet av rekonstruktioner ökar på båda sidor av sundet, säger Helle Ahlenius Pallesen.

Inom andra affärsområden minskar aktiviteterna. Det hänger samman med att antalet transaktioner generellt minskar.

– Just nu har vi en utmaning i föreningen att vi inte kan genomföra nätverksevenemang. Vi arbetar med andra sätt att utveckla kunskapsutbytet, påpekar Helle Ahlenius Pallesen.

Keld Broksø

De 90 advokaterna i nätverket Oresundsadvokater(punkt)com, som sitter på båda sidorna av Öresund, har under coronakrisen fått vända upp och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.