torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar koncept mot trycksår

|  
|  

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad för vårdsektorn runt om i världen. I slutet av nästa år hoppas de ha en produkt ute på marknaden.

Kostnaden för trycksår, som ligg- och sittsår, är ett växande problem och beräknas stå för fem procent av vårdens budget i Europa, enligt Starfish. I och med en åldrande befolkning förväntas kostnaderna dessutom öka ytterligare. Det området har det nybildade medicinteknikbolaget Starfish of Sweden nu tagit fasta på.

– Vi kan säga så mycket som att innovationen är ett ligg- och sittkoncept som får vårdtagaren att “sväva” utan elektroniska hjälpmedel. Det är ett helt nytt sätt att tänka med slutmål att nå en lösning på ett gigantiskt världshälsoproblem, säger Jonas Ahlqvist som tillsammans med Lars Ehrnström grundat bolaget.

I nuläget har de en komplettering på patentansökan inne och är därför försiktiga med att avslöja för mycket om själva innovationen.

– Vi förbereder de olika stegen i de kommande kliniska studierna. De har redan påbörjats som ett proof of concept i nära samarbete med specialister, säger Lars Ehrnström.

Starfish of Sweden är ett medicinteknikbolag, men båda grundarna har sin bakgrund på andra håll. Jonas Ahlqvist kommer från marknadsförings- och reklambranschen, där han bland annat drivit en egen reklambyrå, och Lars Ehrnström har främst ägnat sig åt försäljning inom it.

– Vår förhoppning är att presentera en fungerande lösning och en färdig produkt i slutet av 2021, säger Jonas Ahlqvist.

Mette Carlbom

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

  Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

 • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

  Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

 • Hon ska leda klimatklustret

  Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.


 • Percy och Greg går in i startup

  Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden nu gör. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.

 • Från IT-konsult till vårdteknik

  Jim Roslund var med och grundade IT-konsulten Additude. Nu driver han bolaget Starfish of Sweden som beviljats svenskt patent för en teknik som ska förebygga trycksår inom vården.