onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar koncept mot trycksår

|  
|  

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad för vårdsektorn runt om i världen. I slutet av nästa år hoppas de ha en produkt ute på marknaden.

Kostnaden för trycksår, som ligg- och sittsår, är ett växande problem och beräknas stå för fem procent av vårdens budget i Europa, enligt Starfish. I och med en åldrande befolkning förväntas kostnaderna dessutom öka ytterligare. Det området har det nybildade medicinteknikbolaget Starfish of Sweden nu tagit fasta på.

– Vi kan säga så mycket som att innovationen är ett ligg- och sittkoncept som får vårdtagaren att “sväva” utan elektroniska hjälpmedel. Det är ett helt nytt sätt att tänka med slutmål att nå en lösning på ett gigantiskt världshälsoproblem, säger Jonas Ahlqvist som tillsammans med Lars Ehrnström grundat bolaget.

I nuläget har de en komplettering på patentansökan inne och är därför försiktiga med att avslöja för mycket om själva innovationen.

– Vi förbereder de olika stegen i de kommande kliniska studierna. De har redan påbörjats som ett proof of concept i nära samarbete med specialister, säger Lars Ehrnström.

Starfish of Sweden är ett medicinteknikbolag, men båda grundarna har sin bakgrund på andra håll. Jonas Ahlqvist kommer från marknadsförings- och reklambranschen, där han bland annat drivit en egen reklambyrå, och Lars Ehrnström har främst ägnat sig åt försäljning inom it.

– Vår förhoppning är att presentera en fungerande lösning och en färdig produkt i slutet av 2021, säger Jonas Ahlqvist.

Mette Carlbom

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Percy och Greg går in i startup

    Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden nu gör. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.

  • Lundabolag får portföljen CE-märkt

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

  • … som pytsar in miljoner i cancerbolag

    Reccan Diagnostics har tagit in 8,6 miljoner kronor i en nyemission. Bland andra har Sandberg Development gått in med pengar i Lundabolaget som utvecklar ett test för att upptäcka cancer i bukspottkörteln.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.