torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar koncept mot trycksår

|  
|  

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad för vårdsektorn runt om i världen. I slutet av nästa år hoppas de ha en produkt ute på marknaden.

Kostnaden för trycksår, som ligg- och sittsår, är ett växande problem och beräknas stå för fem procent av vårdens budget i Europa, enligt Starfish. I och med en åldrande befolkning förväntas kostnaderna dessutom öka ytterligare. Det området har det nybildade medicinteknikbolaget Starfish of Sweden nu tagit fasta på.

– Vi kan säga så mycket som att innovationen är ett ligg- och sittkoncept som får vårdtagaren att “sväva” utan elektroniska hjälpmedel. Det är ett helt nytt sätt att tänka med slutmål att nå en lösning på ett gigantiskt världshälsoproblem, säger Jonas Ahlqvist som tillsammans med Lars Ehrnström grundat bolaget.

I nuläget har de en komplettering på patentansökan inne och är därför försiktiga med att avslöja för mycket om själva innovationen.

– Vi förbereder de olika stegen i de kommande kliniska studierna. De har redan påbörjats som ett proof of concept i nära samarbete med specialister, säger Lars Ehrnström.

Starfish of Sweden är ett medicinteknikbolag, men båda grundarna har sin bakgrund på andra håll. Jonas Ahlqvist kommer från marknadsförings- och reklambranschen, där han bland annat drivit en egen reklambyrå, och Lars Ehrnström har främst ägnat sig åt försäljning inom it.

– Vår förhoppning är att presentera en fungerande lösning och en färdig produkt i slutet av 2021, säger Jonas Ahlqvist.

Mette Carlbom

Det nya bolaget Starfish of Sweden har tagit fram en teknik som ska förhindra trycksår, som orsakar en omfattande kostnad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Percy och Greg går in i startup

    Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden nu gör. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.

  • Från IT-konsult till vårdteknik

    Jim Roslund var med och grundade IT-konsulten Additude. Nu driver han bolaget Starfish of Sweden som beviljats svenskt patent för en teknik som ska förebygga trycksår inom vården.