tisdag 5 december 2023

inloggad som

Mist Ventures satsar på två LU Holding-bolag

Michal Stala och Magnus Midholt har i dagarna investerat i två LU Holding-bolag genom Mist Ventures. De har också börjat samarbeta med Johan Qviberg och hans investmentbolag Quinary Investment, samt gått med i Fast Track Capital II, ett ängelinvesteringsbolag knutet till Minc.

De tidigare Mistbasegrundarna Michal Stala och Magnus Midholt avslöjar namnet på det ena bolaget, IntuiCell, en universitetsavknoppning som ska kommersialisera de senaste rönen om hjärnan. Den andra investeringen håller de än så länge hemlig.

När Mistbase köptes upp av ARM i en storaffär så började grundarna investera i andra uppstartsbolag var för sig, men bildade tillsammans Mist Ventures för ett år sedan.

– Vi skrev ner vår strategi för att synkronisera våra aktiviteter. Fokus ligger på deeptech med innovationshöjd, som exempelvis maskininlärning och AI. Oftast är bolaget kopplat till universitetsforskning, säger Magnus Midholt.

De utvärderar för tillfället en handfull mycket tidiga bolag eller bolagsidéer och har hittills investerat från en kvarts miljon till en miljon kronor i varje bolag.

– Med Quinary kompletterar vi Mist Ventures investeringsstrategi genom att investera lite bredare. Fortfarande i teknologiföretag men i bolag som befinner sig även i senare stadier, säger medgrundaren Michal Stala, som nu sitter i Quinary Investments styrelse.

Johan Qviberg var också delägare i Mistbase och är son till affärsmannen Mats Qviberg som tidigare i år köpte tillbaka den konkursade klädkedjan MQ.

Tidigare har Mist Ventures investerat i skånska fintechbolaget Sanctify Financial Technologies, AligND Systems som äger konkursade Sol Voltaics teknik, Wallgren arkitekters digitala verktyg Finch och Växjöbaserade Gimic.

Har ni något mål vad gäller antal bolag ni ska investera i per år?

– Nej, vi vill hålla det på en nivå så att vi kan ha ett bra engagemang i alla bolag. Vi går ofta in och jobbar aktivt i bolagen när de behöver resa kapital, har nytta av våra kontakter eller när de har tekniska svårigheter. Vi vill också kunna följdinvestera och har nästan som krav att saminvestera med andra, säger Michal Stala.

Elisabet Ottosson

Michal Stala och Magnus Midholt har i dagarna investerat i två LU Holding-bolag genom Mist Ventures. De har också börjat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.