onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Mist Ventures satsar på två LU Holding-bolag

Michal Stala och Magnus Midholt har i dagarna investerat i två LU Holding-bolag genom Mist Ventures. De har också börjat samarbeta med Johan Qviberg och hans investmentbolag Quinary Investment, samt gått med i Fast Track Capital II, ett ängelinvesteringsbolag knutet till Minc.

De tidigare Mistbasegrundarna Michal Stala och Magnus Midholt avslöjar namnet på det ena bolaget, IntuiCell, en universitetsavknoppning som ska kommersialisera de senaste rönen om hjärnan. Den andra investeringen håller de än så länge hemlig.

När Mistbase köptes upp av ARM i en storaffär så började grundarna investera i andra uppstartsbolag var för sig, men bildade tillsammans Mist Ventures för ett år sedan.

– Vi skrev ner vår strategi för att synkronisera våra aktiviteter. Fokus ligger på deeptech med innovationshöjd, som exempelvis maskininlärning och AI. Oftast är bolaget kopplat till universitetsforskning, säger Magnus Midholt.

De utvärderar för tillfället en handfull mycket tidiga bolag eller bolagsidéer och har hittills investerat från en kvarts miljon till en miljon kronor i varje bolag.

– Med Quinary kompletterar vi Mist Ventures investeringsstrategi genom att investera lite bredare. Fortfarande i teknologiföretag men i bolag som befinner sig även i senare stadier, säger medgrundaren Michal Stala, som nu sitter i Quinary Investments styrelse.

Johan Qviberg var också delägare i Mistbase och är son till affärsmannen Mats Qviberg som tidigare i år köpte tillbaka den konkursade klädkedjan MQ.

Tidigare har Mist Ventures investerat i skånska fintechbolaget Sanctify Financial Technologies, AligND Systems som äger konkursade Sol Voltaics teknik, Wallgren arkitekters digitala verktyg Finch och Växjöbaserade Gimic.

Har ni något mål vad gäller antal bolag ni ska investera i per år?

– Nej, vi vill hålla det på en nivå så att vi kan ha ett bra engagemang i alla bolag. Vi går ofta in och jobbar aktivt i bolagen när de behöver resa kapital, har nytta av våra kontakter eller när de har tekniska svårigheter. Vi vill också kunna följdinvestera och har nästan som krav att saminvestera med andra, säger Michal Stala.

Elisabet Ottosson

Michal Stala och Magnus Midholt har i dagarna investerat i två LU Holding-bolag genom Mist Ventures. De har också börjat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.