söndag 28 april 2024

inloggad som

Lovande resultat för Pila Pharma

|  
|  

Malmö- och Köpenhamnsbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma är klara med sin fas 2A-studie av bolagets läkemedelskandidat mot diabetes typ 2. Det ger stöd till grundaren Dorte X Grams hypotes om att kandidaten kan reglera insulinproduktionen utan allvarliga bieffekter. Nu värvar bolaget två toppnamn för att ta bolaget till nästa skede.

– Vi har för det första visat att substansen är säker utan allvarliga bieffekter, vilket är ground breaking. Sen har vi gjort glukostoleranstest för att testa vår hypotes som hittills varit spekulativ och vi ser att vi får en mycket större insulinutsöndring hos de som fick substansen jämfört med de som fick placebo. Det är en underbar substans som är enkel att producera, relativt billig och som alla verkar ha en tolerans emot, säger Dorte X Gram, grundare och vd på Pila Pharma.

Pila Pharmas läkemedelskandidat har visat sig kunna reglera insulinet hos patienterna genom att blockera den så kallade chilireceptorn, en receptor som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. Samma receptor aktiveras också vid inflammationer och enligt Dorte X Gram är substansens potential därför enorm med fler möjliga tillämpningar.

För att ta bolaget till nästa steg, mot en större klinisk fas 2B-studie, har bolaget nu värvat sin första finanschef i Lars Bukhave Rasmussen. Han kommer senast från en ledningsroll i danska Leo Pharma. Därtill går brittiska doktorn och diabetesforskaren Mark Evans in i Pila Pharmas vetenskapsråd.

– Vi går nu från startup till scaleup-bolag och tar in Lars som har stor erfarenhet av pipeline management från Leo Pharma. Vår ledning blir nu mer professionellt businessdriven, säger Dorte X Gram.

Emiliano Strauss

Malmö- och Köpenhamnsbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma är klara med sin fas 2A-studie av bolagets läkemedelskandidat mot diabetes typ 2. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.