lördag 20 april 2024

inloggad som

Profilernas klimatfond satsar på varuautomat

|  
|  

Malmöbaserade Pale Blue Dot lanserades i våras med 53 miljoner euro i bagaget efter första stängningen. Nu har riskkapitalfonden gjort sin första investering i Sverige och fler kan vara på väg.

Bolaget heter Veat och är baserat i Stockholm. De har utvecklat en varuautomat som ska sälja vegansk och vegetarisk mat.

– De har ett smart sätt att laga maten som är bra på tre sätt. Det blir mindre svinn, bättre marginaler och man äter mer vegetariskt, säger TAT-grundaren och ängelinvesteraren Hampus Jakobsson.

Han ligger bakom Pale Blue Dot tillsammans med Heidi Lindvall och Joel Larsson från Fast Track Capital. Till första stängningen tog de emot investeringar från bland annat Londonbaserade Atomico, som startades av Skypegrundaren Niklas Zennström, Saminvest, Creandums Staffan Helgesson, Supercellgrundarna och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest. Andra stängningen är tänkt att ske ”ungefär i november”.

Pale Blue Dot investerar i innovativa uppstartsbolag som verkar för att minska utsläpp och återställa skadorna som orsakas av klimatförändringar. Hittills har de totalt gjort fem investeringar, i London, Amsterdam, Berlin och undantaget San Fransisco.

– Vi vill gå in jättetidigt i bolagen, satsa mellan 250.000 till två miljoner euro och har som princip att vi leder investeringarna, Helst går vi inte utanför Europa, det blir för många företag. Många fonder fokuserar på en typ av teknik eller en affärsmodell. För oss kan det handla om allt från värmeväxlare till labbväxt kött, det viktiga är att de har en mjukvarumodell, säger Hampus Jakobsson.

Emiliano Strauss

Malmöbaserade Pale Blue Dot lanserades i våras med 53 miljoner euro i bagaget efter första stängningen. Nu har riskkapitalfonden gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.