lördag 20 april 2024

inloggad som

Skånskt dagsljus lyser upp sportarenor

|  
|  

Nyligen meddelade BrainLit att det finska hockeylaget Jokerit blir den första internationella idrottsklubben att installera deras biocentriska ljus. Det när belysningsbolaget satsar på sport. Nu förs även diskussioner med stora amerikanska kunder.

BrainLit återskapar personligt anpassat dagsljus genom en teknik som baserar sig på forskning från Lunds universitet. I nuläget har de tre kontor, utöver Lund även i Helsingfors och New York.

– Intresset är väldigt, väldigt stort på sportområdet, säger Peter Josefsson på BrainLit.

Det då rätt anpassat ljus reglerar sömnen, ökar immunförsvaret men framför allt kan förhöja prestationen.

– Den naturliga dygnsrytmen är individuell för varje spelare. I en lagsport som hockey gäller det att få spelarnas dygnsrytm så synkroniserad som möjligt för att höja lagets prestation. Genom att styra ljuset kan man exempelvis få till kortisolhöjningar inför matcherna, säger han.

Satsningen i USA som lanserades för snart ett år sedan rör sig framåt säger han och går affärerna i lås kan det bli större än något BrainLit gjort tidigare.

– Vi har i nuläget spännande diskussioner med kunder. Inget som vi kan släppa ännu men jag hoppas att vi inom snar framtid har det klart, säger Peter Josefsson.

Mette Carlbom

Nyligen meddelade BrainLit att det finska hockeylaget Jokerit blir den första internationella idrottsklubben att installera deras biocentriska ljus. Det när […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.