fredag 9 juni 2023

inloggad som

Ytterligare 25 miljoner till Lundabolag…

|  
|  

Internet of Things-bolaget Sensative tog i februari in 27 miljoner kronor och nya strategiska delägare. Nu siktar man på ytterligare 25 miljoner för att skala upp båda sina affärsområden.

– Vi bestämde oss för att göra en A-runda i två steg. I februari tog vi första steget och fick in 27 miljoner, dagar innan corona bröt ut rejält. Strategiskt riktade vi in oss på privat kapital med kontakter och erfarenhet från branschen. Vi lyckades attrahera ett par riktigt kunniga aktieägare, säger Sony-Ericsson-veteranen Mats Pettersson, medgrundare och vd på Sensative.

Bland andra gick två svenska profiler in i bolaget i februari: IT-miljonären och entreprenören Nicolas Hassbjer, som grundat HMS Networks och bland annat är delägare i JS Energi, samt Axel Karlsson, senior partner på McKinsey & Company

Pengarna ska först och främst gå till att skala upp Sensatives försäljningsorganisation och sensortillverkning. De har under 2020 lanserat fem nya sensorer för smarta hem och städer inom sin Strips-serie, millimetertunna sensorer med tio års batteritid.

– Sensorerna har fått ett enormt positivt gensvar, inte minst i USA där en ny marknad växer fram och där bostadsbolag uppgraderar till smarta lägenheter. Det finns ett tiotal mycket snabbväxande bolag som levererar dessa smarta system och våra Strips passar perfekt för till exempel dörrar eller för att upptäcka vattenläckage. Sensorn syns inte och man behöver inte byta batteri, säger Mats Pettersson.

Samtidigt satsar Sensative vidare på att expandera även sitt andra affärsområde, den öppna IoT-plattformen Yggio som kopplar ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare med applikationer och tjänster från andra företag.

– Den fungerar ungefär som ett operativsystem till en fastighets-, eller en hel stads digitaliseringsmiljö, en komplett systemlösning istället för de dominerande vertikala lösningarna som levererar en funktion och inte samverkar med övriga vertikala system, säger Mats Pettersson.

Emiliano Strauss

Internet of Things-bolaget Sensative tog i februari in 27 miljoner kronor och nya strategiska delägare. Nu siktar man på ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl