tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skånska affärsjurister ser ljust på framtiden

Rapidus rundringning bland skånska advokatbyråer visar övervägande positiva signaler från skånskt näringsliv, i branscher utanför besöksnäring och resor. Byråerna uppger att de har minst lika mycket att göra – men att det ofta inte är på grund av, utan trots, corona.

– Lite märkligt, men vi upplever den bästa våren någonsin. Det råder inte stiltje eller kris hos majoriteten av de företag vi jobbar med. I början av pandemin var det ett visst obeståndsrelaterat arbete, huvudsakligen arbetsrätt och rådgivning kring konkurser. Under våren har arbetet med digitala bolagsstämmor upptagit mycket av vår tid. Allmänt är det mycket positiv och framåtblickande juridik som vi har trots allt, det trodde vi inte i mars månad, säger Stefan Wendén, advokat och vd för Moll Wendén i Malmö, till Rapidus.

Moll Wendén anställer för fullt, nyligen fem nya jurister och de fortsätter att rekrytera, uppger Stefan Wendén.

Hos Advokatbyrån Wåhlin trodde man initialt i krisen att det skulle bli fler konkurser, men har inte sett någon egentlig ökning i de branscher där deras kunder finns – stöden från regeringen var tydligen tillräckliga för att dessa bolag ska överleva på kort sikt, enligt Robert Nylinder, advokat och partner.

– Vi ser snarare en ökad aktivitet hos företagen nu där de börjar tänka framåt. Det kan vara en gyllene chans att skaffa en bättre position efter corona. I vår har vi också gett mer hjälpt än tidigare till danska företag med svensk verksamhet, hjälp med att tolka de nya svenska reglerna, säger han.

Robert Nylinder tror på fortsatt högkonjunktur efter krisen om man får bukt med smittspridningen.  Generellt har de haft en ökning av uppdrag inom tvister och arbetsrättsliga frågor och en minskning inom transaktioner. Även Wåhlin nyrekryterar personal, senaste månaden anställdes tre personer.

Inte minst statens stödprogram har gett även Setterwalls Advokatbyrå i Malmö mer arbete, uppger bolagets vd Marc Tullgren.

–  Långa ärenden löper på som vanligt. Men många av våra större transaktioner har pausats på grund av corona och då omdisponerade vi personalen. Just nu har vi tre-fyra inom arbetsrätt mot normalt en person, och det rör framför allt tolkningar av statens stödpaket, säger han.

I krisens början tillsatte de en speciell ledningsgrupp för att öka hjälpen till sina klienter och fick med det nya uppdrag.

– Jag har varit med om fem kriser – fastighets-, IT-, bank-, 9/11- och coronakrisen. Efter en dipp går det uppåt igen. Mitt råd till bolagen är att inte skynda in i krisförhandlingar, det finns en morgondag. Vi är förvånade över den förståelse för bolagen som finns på marknaden. De får oftast ett väldigt gott bemötande när de proaktivt meddelar exempelvis att ”jag kommer inte kunna betala förrän senare”, säger Marc Tullgren.

Elisabet Ottosson

Rapidus rundringning bland skånska advokatbyråer visar övervägande positiva signaler från skånskt näringsliv, i branscher utanför besöksnäring och resor. Byråerna uppger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad