lördag 10 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lyxen att inte kunna ta semester

Kort sagt: Bland egenföretagare har den ultimata statussymbolen inte varit en Porsche Cayenne (som regeringen verkar tro) utan att ha råd att ta semester. Då har man lyckats. I år är det annorlunda. Nu är det status att inte kunna ta semester, det betyder faktiskt att man har kunder kvar, eller åtminstone börjar få in några igen. Att sitta själv på Rapidus över sommaren är alltså rena lyxen. (Försöker jag övertyga mig själv om.)

Av Niclas Lindstrand, Rapidus enmansredaktion i sommar

Medan statsmakterna i sin oändliga visdom bestämt sig för att utan krav på motprestation skicka skattepengar till miljonärer vars cv består av att bli utslagna i andra chansen i Eurovisionen, så har de riktigt små företagen inte fått ett smack. Permitterar man sig själv så ryker den lilla inkomst man har – tillsammans med möjligheterna att skaffa en i framtiden.

De statliga pengarna som står till förfogande för bankerna hjälper inte heller. Banker är för smarta för att låna ut pengar till någon vars säkerhet består av en fem år gammal släpbar dator, ett skrivbord från Myrorna och en omfattande samling begagnade (men fullt återanvändningsbara) gem i varierande storlek och färg. Dessutom envisas banker med att vilja ha tillbaka sina pengar förr eller senare, vilket gör lösningen ännu mindre attraktiv.

Så om våren var tung för stora företag är det inget emot hur den var för oss småttingar. Regelverket är snillrikt och ondskefullt konstruerat som ett Moment 22 som hade imponerat på begreppets skapare Joseph Heller medan hans hjälte (nåja) Yossarian tyckt att det inte var så illa i armén ändå. Han kunde ju ha varit svensk småföretagare.

Är jag gnällig? Jajemen. Och för en gångs skull med all rätt. Konkursstatistiken sköt omgående i höjden för ensamföretagare, tätt följd av arbetslöshetsstatistiken. Var nionde skåning i arbetsför ålder är arbetslös i dag. Lägg till alla som på olika finurliga sätt inte räknas som arbetslösa, till exempel egenföretagare som inte kan fakturera en spänn men som inte vill lägga ned företaget för att få en (mycket eventuell) a-kassa riktigt än.

Alla kan inte börja göra statliga utredningar (hoppas jag) eller bli kommunala samordnare med ansvar att samordna alla andra samordnare. Ska inte systemet kollapsa så måste det bli lättare att starta företag och kunna leva på sitt företagande. Det handlar inte om storleken på aktiekapitalet, som tidigare nämnda statsmakter verkar ha drömt ihop, utan om den totala bristen på trygghet. Om jag behöver förklara den mer i detalj för dig så är du troligen ett nättroll som copy-pastar ”Företagen har ändå så mycket pengar” på Twitter hundra gånger om dagen och såna läser väl ändå inte Rapidus.

Större tillgång på offentligt riskkapital vore en del av lösningen. Att ge upp ägande mot trygghet ingår i ekvationen. Men den fungerar dåligt för tjänstesektorn, där den egna kompetensen är huvudtillgången. (Ingen verkar vilja investera i att jag kan rabbla b-sidorna på alla KISS-singlar i sömnen och därmed känns en sommar på Rapidus ännu tryggare.)

Så ännu viktigare när nu ändå den heliga och hatade LAS ska ses över: Gör det möjligt att kombinera a-kassa och egenföretagande. Bra affärsidéer ger sällan så mycket pengar dag ett så att man vågar tacka nej till den enda inkomst man har. Bara att kunna starta upp företaget en dag i veckan och behålla ersättningen de andra fyra (innan man vant sig vid att veckan har sju arbetsdagar som egenföretagare) vore hjälpsamt.

Tills dess får egenföretagarna leva med att glädjestrålande berätta för varandra att de inte tar semester i år för att de faktiskt fått in några kunder igen och därmed kan betala sina skyhöga egenavgifter. Företagen har ju ändå så mycket pengar. Det har jag läst på Twitter. Och i statsbudgeten.

Kort sagt: Bland egenföretagare har den ultimata statussymbolen inte varit en Porsche Cayenne (som regeringen verkar tro) utan att ha […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.