torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Ny vd och finansiering för Spermosens

|  
|  

Medicinteknikbolaget Spermosens med bas på Medicon Village i Lund är mitt i en finansieringsrunda med mål att ta in ett par miljoner kronor. Bolaget byter också vd då Kushagr Punyani, tidigare vd och den som kommit på tekniken, ska fokusera på utveckling. Ny vd blir John Lempert.

Kapitaliseringen och vd-bytet görs för att förbereda bolaget inför den kommande kommersiella fasen av bolagets produkter och instrument för att mäta spermakvalitet, enligt Kushagr Punyani.

– Vi rör oss ganska snabbt framåt. John Lempert har stor erfarenhet från kommersialisering av medicintekniska produkter sedan tidigare, säger Kushagr Punyani.

Pengarna ska räcka för att ta dagens prototyp fram till den prototypversion som ska användas vid kliniska studier – uppskattad tid fem-åtta månader. Därefter kommer bolaget att behöva mer kapital för själva produktionen inför studierna, enligt Kushagr Punyani, som är bolagets störste ägare.

I dag finns inga liknande produkter för snabb analys av spermiers förmåga att befrukta ett ägg. Idén till mätmetoden fick Kushagr Punyani under grundstudier i Indien. Vid en mätning ska spermalösning appliceras på ett elektrokemiskt chip. Spermier binds då till liknande proteiner som finns på ägget. Därefter sätts chipet in i en läsare och spermiernas fruktbarhetsförmåga bestäms, en mätning som tar cirka 15 minuter.

Bolaget som grundades 2018 sysselsätter en handfull personer och samarbetar också med internationella företag.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Spermosens med bas på Medicon Village i Lund är mitt i en finansieringsrunda med mål att ta in ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.