måndag 29 april 2024

inloggad som

Lundabolag i samarbete med jätte inom medicinteknik

Alteco Medical har under senaste året gjort flera strategiska satsningar och skrivit avtal med B.Brauns italienska dialysverksamhet. Bolaget tar nu in fyra miljoner kronor i en emission riktad till Lindekullen Holding för marknadssatsningar.

B.Braun har arbetat med Alteco Medical under ett antal år och nu är ett formellt kontrakt skrivet mellan bolagen.

– Vårt filter ska säljas som förbrukningsvara till B.Brauns dialysutrustning. Detta blir en pilotmarknad, sedan kan det bli aktuellt i fler länder, säger Altecos vd Fredrik Jonsson.

Han är ny vd sedan december och var tidigare vd på Distributed Medical i Lund. Bolaget har under kort tid skrivit avtal på nya marknader med distributörer i Thailand och Indien. Lundabolaget lanserade redan 2006 sitt filter LPS Adsorber för blodrening vid sepsis, blodförgiftning. Men försäljningen har gått trögt, bland annat på grund av att sepsis är en svår applikation, enligt Fredrik Jonsson.

Vid sepsis är det bråttom att starta blodrening för att få effekt. Ganska snart inträder organsvikt och då krävs helt andra akuta åtgärder. Enligt en ny studie, som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften The Lancelet, kan nästan var femte dödsfall globalt kopplas till sepsis – cirka elva miljoner människor årligen – vilket är högre än dödligheten i alla cancerformer tillsammans.

– Omsättningen förra året var 5,5 miljoner kronor. Målet är att den ska fördubblas i år och öka lika mycket kommande år. Vi har gasen i botten överallt. Bolaget fokuserar nu på försäljning, att leverera mer på våra befintliga marknader och att gå in på nya, säger Fredrik Jonsson.

Bolaget satsar nu också på ett andra affärsområde, filtret ska användas i förebyggande syfte vid större operationer där patienten är uppkopplad i en hjärt-lungmaskin. Altecos engångsfilter är en cirka tio centimeter hög cylinder som renar blodet från gifter, endotoxiner som kommer från bakterier. Filtret innehåller en patenterad absorbent med en specifik peptid som fångar upp endotoxinerna. Det kopplas in i halsvenen, blodet pumpas genom filtret och tillbaka in i kroppen med hjälp av extern pump.

Bolaget startades 2002 och har sex anställda. Altecos aktie handlas på Spotlight.

Elisabet Ottosson

Alteco Medical har under senaste året gjort flera strategiska satsningar och skrivit avtal med B.Brauns italienska dialysverksamhet. Bolaget tar nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.