fredag 29 mars 2024

inloggad som

Nytt Smilebolag utvecklar snabbtest för covid-19

|  
|  

Ett billigare diagnostiskt test för covid-19, som inte bara mäter antikroppar utan även om huruvida en person kan hantera infektionen. Det ska Viraspec ta fram innan hösten. Bolaget, som bildades förra månaden, flyttar nu in på inkubatorn Smile i Lund.

– Målet är att ha en klinisk bekräftelse på två månader. Om utvecklingsarbetet i labbet går bra och uppfyller alla regulatoriska krav så kan vi ha en produkt som når marknaden till nästa våg till hösten, säger Kristofer Cook, som är rådgivare och styrelseordförande för Viraspec, till Rapidus.

Bolaget är ett svenskt projekt som hämtar kunskap från både England och Sverige. I styrelsen återfinns Mohamad Takwa, vd för Thyrolytics, och Selma Maric. Vd är Robert Porter, som är baserad i England och som har en lång bakgrund med liknande tester.

– Vi försöker ta fram något där det finns ett stort behov just nu, men det är samtidigt en plattformsteknologi. Så det är inte endast inriktat på covid-19, om det dyker upp nya virus så går det mycket snabbare ta fram nya test, säger Kristofer Cook.

Nu är det visserligen många som arbetar på att ta fram diagnostiska test för covid-19. Men behovet av testen är ännu större, menar Kristofer Cook.

– Vårt test ska inte bara mäta antikroppar, utan även om en person kan hantera infektionen. Det är det som är unikt. Det viktigaste är att man kan dela upp de här grupperna, säger han.

Att testet är kostnadseffektivt – det beräknas kosta under 100 kronor – gör även att det ska kunna användas i utvecklingsländer där behovet beräknas bli stort.

Mette Carlbom

Ett billigare diagnostiskt test för covid-19, som inte bara mäter antikroppar utan även om huruvida en person kan hantera infektionen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]