måndag 29 april 2024

inloggad som

Quickcool försatt i konkurs

Coronakrisen blev slutet för Quickcool, som senaste året pressats till omorganisationer av en ny storägare. Senast skulle Lundabolaget, enligt en avsiktsförklaring, genom ett omvänt förvärv ta över hela ägandet i kanadensiska e-sportföretaget GameCubed. Affären försenades av krisen och Spotlight beslutade att avlista Quickcool, som nu har gått i konkurs.

– Det gick så fort, det är så tråkigt, så tragiskt. Inte minst med tanke alla liv vår produkt kan rädda. Men också för vårt team och mindre delägare. För mig har det också varit en personlig tragedi, jag jobbade 60 timmar i veckan minst och har pumpat in runt två miljoner kronor. Jag har också anhöriga och vänner som investerat och det känns som ett svek mot dem, säger Quickcools vd Fredrik Radencrantz till Rapidus.

Quickcool bildades 2003 av professor Tadeusz Wieloch och hans forskarkollegor på avdelningen för neurokirurgi vid Lunds universitet. De utvecklade ett patenterat hjärnkylningssystem för patienter med stroke eller hjärtstopp. Idén var att snabbt kyla ner hjärnan och hålla den på en temperatur som kraftigt kan minska skadorna vid syrebrist.

Det senaste året genomgick Quickcool stora förändringar, framför allt efter att Biovation Sciences blivit storägare med majoritet i styrelsen. Först skulle Lundabolaget omvandlas till en holdingstruktur för investeringar i cannabis och andra alternativmedicinska marknader, samtidigt som hjärnkylarutvecklingen skulle placeras i ett dotterbolag. De planerna lades ner.

– Vi i ledningen och grundarna var inte så glada för de planerna, men har man en storägare med stark vilja så blir svårt att agera emot, säger Fredrik Radencrantz.

Sedan skulle finansieringen lösas genom intäkter från e-sportsbolaget GameCubed, som Lundabolaget skulle ta över genom ett omvänt förvärv. Kanadensarna skulle få nyemitterade aktier i Quickcool, men affären försenades av pandemin. Då beslutade Spotlight, som tidigare flaggat för bolagets oklara affärsmodell, att avlista bolaget.

– Det är förgrymmande. Biovation körde sitt eget race och verkade använda oss för att försöka bli stora inom andra områden, jag har aldrig förstått och kommer aldrig förstå dem. De körde över oss från början, säger Fredrik Radencrantz och fortsätter:

– Vi drabbades egentligen av tre saker samtidigt. Först insisterade Biovation på ett omvänt förvärv, men Spotlight tyckte det tog för lång tid. Vi fick informationen från Spotlight sent på fredag eftermiddag om att vi skulle avlistas i förtid och att det skulle meddelas måndag morgon. Det gav oss ingen tid att hitta en lösning, våra finansiärer ville inte skicka mer pengar och andra investerare som jag haft kontakt med har det tufft i och med börskrisen. Och på onsdagen återkom Biovation i ett mail och sa att de drar tillbaka planerna på ett omvänt förvärv.

Emiliano Strauss

Coronakrisen blev slutet för Quickcool, som senaste året pressats till omorganisationer av en ny storägare. Senast skulle Lundabolaget, enligt en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.