lördag 18 maj 2024

inloggad som

Sjöboföretag slår dansk jätte i patenttvist

Efter tre år i olika instanser vinner Peanta Inventions, med verksamhet i Sjöbo, en patenttvist mot det betydligt större danska rörledningsföretaget Per Aarsleff.

Striden har gällt tekniken UV-relining, som utvecklats för att säkerställa en säkrare och enklare renovering av rör. Per Aarsleff, som ingår i Aarsleff-koncernen med sammanlagt 6.000 anställda, har försökt stoppa Peanta Inventions rörinfordringsanordning.

– De stämde oss för de tyckte att vi gjort patentintrång. Om de verkligen tyckte det eller ville ha marknaden för sig själva vet vi inte, säger Taus Gerner-Rasmussen, delägare i Peanta Inventions.

Den slutgiltiga domen som nu har fallit ger det mindre bolaget med sex heltidsanställda rätt. Under tiden som processen pågått har dock osäkerheten kring framtiden gjort att kunder tvekat att handla av Peanta Inventions, uppger Taus Gerner-Rasmussen.

– Nu efter det sista domslutet har folk börjat ringa oss och vågar beställa. Så nu börjar det att ljusna, säger han.

Mette Carlbom

Efter tre år i olika instanser vinner Peanta Inventions, med verksamhet i Sjöbo, en patenttvist mot det betydligt större danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]