lördag 8 juni 2024

inloggad som

Uppmuntrande studieresultat för Gedea Biotech

|  
|  

Gedea Biotech på Medicon Village har fått bra resultat på sin första studie med företagets antibiotikafria behandlingsmetod för vaginala bakterieinfektioner. Nu söker företaget en sista finansiering för att få metoden färdig att nå marknaden under nästa år.

– Vi är jätteglada över resultaten, de visar att vår behandling är precis lika effektiv som antibiotika. Ett stort problem med antibiotika är att besvären ofta återkommer kort efter behandlingen, där vi tror att återfallsrisken med vår metod kan vara klart lägre, säger Gedea Biotechs vd Annette Säfholm till Rapidus.

Gedea planerar nu en ny studie som ska följa upp resultaten och just återfallsrisken med ett större antal patienter. I december delfinansierades den med tre miljoner euro från EU-programmet Horizon 2020.

Studien beräknas starta i höst och i vår börjar arbetet med att få medicinteknisk CE-märkning från EU, som är ett första steg mot en marknadsintroduktion.

– I maj ändras regelverket och blir ett lagkrav, som vi har valt att följa direkt. Vi arbetar för att få CE-märkningen någon gång inom det närmaste året. Vi behöver också en medfinansiering till EU-projektet. En del tog vi in från befintliga ägare i december och nu diskuterar vi med nya investerare om ungefär tio miljoner kronor, säger Annette Säfholm.

Niclas Lindstrand

Gedea Biotech på Medicon Village har fått bra resultat på sin första studie med företagets antibiotikafria behandlingsmetod för vaginala bakterieinfektioner. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.