lördag 12 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmarks nya superkluster är en bomb för MVA

Kort sagt: Med ett nytt offentligt bekostat och centraliserat life science-kluster på ritbordet lägger Danmark ut gift för Öresundssamarbetet. Regeringen fokuserar så ensidigt danskt och nationellt att det lägger krokben för Skåne och Själland som ett ledande nordeuropeiskt kluster för life science. Och man negligerar branschens önskemål med en ny skattefinansierad organisation.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

I Öresundsregionen har Medicon Valley en hög koncentration av life science-universitet, kompetens, företag och så vidare. Ett internationellt respekterat kluster, men den danska regeringen har uppenbarligen inte upptäckt synergin. Nu kommer reaktionerna. Första steget mot en rent nationalistisk dansk syn på life science kom i december 2019: Danmark gav 1,3 miljoner danska kronor till en fusion av skattefinansierade life science-organisationer. Målet är ett helt danskt centralt superkluster.

Bidraget kom som en följd av utredningen ”Utkast till strategi för decentraliserat näringslivsfrämjande 2022-2023”. Förhoppningen är tillväxt, men de aktuella orgnisationerna i fusionen har inte några företag som medlemmar. De är i stället mest skattefinansierade organisationer för utveckling inom välfärdsteknologi, digital hälsa, medicinteknik, bioteknik och medicin. Utan pengar från branschen ska de försöka att vara ett innovationsnätverk.

Första steget mot superklustret är fusionen mellan Life Science Innovation North Denmark (LSI), MedTech Innovation Consortium, Copenhagen Healthtech Cluster och Welfare Tech. En fusion är bra för att få ett enklare system. Det har varit förvirrande många aktörer. Men vilken är rollen för medlems- och branschfinansierade organisationer? Däribland Öresundsregionens MVA, Dansk Biotek och läkemedelsbranschens LiF? De kan naturligvis samarbeta med ett offentligt superkluster. Det har de till och med lämnat remissvar om. Rapidus har läst dem och tre frågeställningar infinner sig:

  • Utan företag – eller deras organisationer – som medlemmar har ett nytt superkluster tveksam relevans. Hur säkras företagens inflytande och önskemål?
  • Var finns den internationella utblicken? Framför allt mot Medicon Valley över Öresund, men på sikt också mot Fehmarn-regionen. Ett isolerat danskt kluster är litet och drunknar internationellt.
  • Man riskerar konkurrens från privata organisationer när det gäller att sälja ananylser och rådgivning.

Det rimliga är därför att den danska staten stoppar ren offentlig finansiering. Vi har ingen användning för en top-down-process. Intressen ska komma nerifrån och upp. Det är meningslöst att ge skattepengar till en ny, förvirrande och dyr konstruktion som ingen från branschen har bett om. Det är osäkert om det behövs annat än Lif, Danska Biotek, MVA med flera.

Efter statens nya tilltag borde de privata intressena nu överväga en fusion för att stå starkare. Eller att den danska staten i stället avlägsnar offentligt betalda organisationer – och behåller dem som branscher gärna betalar för. Gärna efter EU:s Interreg-modell. Det vill säga, om en life science-organisation får en miljon i medlemsintäkter så ger staten en miljon till organisationen och sparar på andra bidrag.

Det planerade nya centrala statsklustret löper dessutom risken att bli svår att ta död på, om den visar sig vara meningslös om fem år. Statsbidrag innebär att den lever fem år i sänder. En massa folk anställs i Köpenhamn – och på grund av Folketingets önskemål om decentralisering, även i Odense, Århus, Ålborg och så vidare. En jätteorganisation med fyra-fem kontor i Danmark flyttar samtidigt fokus från den region där life science är som starkast, nämligen på Själland och i Skåne.

Därför är Danmarks nya superkluster en bomb mot styrkan hos Medicon Valleys life science. MVA riskerar som organisation inte att dö, men med ett fantasilöst danskt fokus på det nationella så ryker det globala perspektivet som är avgörande för life science. Som minimum måste en ny strategi för ett danskt superkluster omfatta Medicon Valley Alliance som en central aktör med representanter över Öresund.

Kort sagt: Med ett nytt offentligt bekostat och centraliserat life science-kluster på ritbordet lägger Danmark ut gift för Öresundssamarbetet. Regeringen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.