lördag 15 juni 2024

inloggad som

Öresundssamarbete nedlagt i smyg

|  
|  

Ett omskrutet Öresundssamarbete via Greater Copenhagen om att attrahera näringslivsdelegationer har i tysthet gått i graven. Därmed har en gemensam mottagningsenhet för internationella delegationer helt försvunnit.

Initiativet med One-Point Entry lanserades stort vid en konferens 2016 med The Greater Copenhagen & Skåne Committee på Malmö Live. Målet var att få internationella företagsbesök att boosta investeringar i kommunerna över Öresund.

Det skapades också en plattform för detta i Malmö. Invest in Skåne betalade för den skånska delen av plattformen för de koordinerade företagsbesöken, berättar Jakob Norman-Hansen, sekretariatschef för One-Point Entry. Han har inte längre något samarbete med Invest in Skåne och har flyttat resterna av projektet från Copenhagen Capacity till stadsdesigncentrat Bloxhub vid Köpenhamns hamn.

– Nu fokuserar vi på internationella delegationer, särskilt till huvudstadsområdet, men mest från kommuner som tittat på gröna stadslösingar och design, säger Jakob Norman-Hansen till Rapidus.

När Rapidus skrev om One-Point Entry första gången 2016 handlade det om att koordinera det ökande antalet internationella företagsbesök. 2015 kom det 4.500 besökare från 45 länder, fördelat på 290 besök. Till Malmö kom det 3.000 besök fördelat på 150 grupper varje år. Med det nya snävare fokuset har besökstalen för delegationer störtdykt.

– Förra året hade vi bland annat vid borgmästarmötet i Köpenhamn, C40, förfrågningar från 410 delegationer men kunde bara ta emot 200, säger Jakob Norman-Hansen.

Keld Broksø

Ett omskrutet Öresundssamarbete via Greater Copenhagen om att attrahera näringslivsdelegationer har i tysthet gått i graven. Därmed har en gemensam […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]