lördag 2 november 2024

inloggad som

Dansk 3D-protes på väg ut i världen

|  
|  

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande projekt från det endast ett år gamla danska uppstartsbolaget Snapform, som snart flyttar till inkubatorn DTU-Science Park norr om Köpenhamn.

I juni 2019 fick bolaget 920.000 danska kronor från Innovationsfonden, endast för att kommersialisera produkten och göra Snapform till en internationell teknologiverksamhet: Med hjälp av simuleringsverktyg ser Snapform hur hud och vävnad belastas på delen som är kvar av ett amputerat ben.

Därefter beräknas digitalt och matematiskt den optimala formen på proteshöljet där benstumpen ska placeras. Proteshöljet skrivs sedan ut i 3D. Resultatet behöver inte tillpassningar, som i dag är ett kostsamt hantverk utfört av ortopedtekniker. Trots detta får många amputerade människor smärtor och sår av traditionella proteser. Innovationsfonden har stöttat då teknologin kan revolutionera protesproduktionen globalt.

– Målet är en kommersiell produkt under andra halvan av 2020. 3D-utskrifter kan många företag göra. Den viktiga delen från oss är mjukvaran som designar proteshöljet, förklarar bolagets vd och grundare Martin Gerth Andersen.

– Vi har testat på de första fyra patienterna. Det ser lovande ut. Det är första gången i världen som man kan räkna sig fram till en protesform från en 3D-skrivare, säger Martin Gerth Andersen, som också har en kommersiell plan för det kommande året.

– När vi har testat på mellan 20 och 40 patienter under första halvan av året av 2020 vill vi ha en partner som kan dra till sig ytterligare investerare. Jag har börjat titta efter partners i Sverige, Tyskland och England. Den danska marknaden för ortopedteknik har inte bråttom med förnyelse, men de närmaste länderna har mer fokus på konkurrens och teknik, säger Martin Gerth Andersen, som också hanterar programvaruutvecklingen.

Keld Broksø

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.