tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skånskt-danskt diabetesprojekt börjar rekrytera

Själland och Skåne började strax före årsskiftet en gemensam kamp mot diabetes i projektet DiaUnion. Efter ett första uppstartsmöte i januari har nu rekryteringen av de första två forskarna inletts, det sker vid Lunds Universitet och Steno Diabetes Center norr om Köpenhamn.

DiaUnion stöttas med 5.000 euro från EU:s Interreg-program, medan ytterligare en halv miljon kronor kommer från Region Hovedstaden, Region Skåne och Steno Diabetes Center. Medicon Valley Alliance (MVA) har en koordinerende roll.

– Ambitionen är att, efter rekryteringen av de två första forskarna, ska det växa med ännu fler. De två forskarna är en stor del av budgeten. Poängen är att få kompletterande kompetens på var sida av sundet, säger MVA:s vd, Petter Hartman till Rapidus.

Han menar att privata fonder och verksamheter kan gå med i DiaUnion under fortsatt tillväxt.

– Vi har redan fått “”letters of intent” från mellan sex till sju verksamheter och hoppas få en god dialog om att de kan bli del av samarbetet.

På programmet finns också ett utbildningssamarbete mellan regionens universitet och ett avtal om patientrörlighet mellan Region Skåne och Region Huvudstaden. Men att jämföra med det nu nedlagda Øresundsuniversitetet är för stort, menar Petter Hartman.

– Vi ska prova en annan modell och hitta gemensamma intressen, behov och ambitioner.

Projektet pågår i sin nuvarande startfas fram till augusti. 50.000 svenskar och 30.000 danskar har diabetes typ 1.

Keld Broksø

Själland och Skåne började strax före årsskiftet en gemensam kamp mot diabetes i projektet DiaUnion. Efter ett första uppstartsmöte i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad