En dansk uppfinning för elektronisk bekämpning av råttor går så bra att företaget har ökat omsättningen med 400 procent under 2019 och har etablerat sig i största delen av Danmark samt i Norge, Italien, Holland och Spanien. Nu görs det försök i Storbritannien, Tyskland och Sverige. På sikt även i USA. Men den korta resan för företagets expansion över Öresund brömsas av krånglande tillstånd och svensk byråkrati.
Det handlar om TrapMe med huvudkontor i Værløse. TrapMe är en del av företaget CB Svendsen, som 2018 hade en bruttoomsättning på 25,6 miljoner danska kronor och ett resultat på 2,6 miljoner. Den första modellen av den elektroniska råttfällan köptes från uppfinnaren Morten Jensen, som driver en enmansfirma i Hvidovre. Därefter vidareutvecklades under ett par år systemet, som kort sagt är en råttfälla kopplad till ett mobilt övervakningssystem. Mobilen eller datorn meddelar när fällan slår till och behöver tömmas. Dessutom är fällorna miljövänliga, utan att några gifter används.
– Vi har ansökt hos Naturvårdsverket om att börja sälja i Sverige, men fick avslag runt förra nyåret med muntligt besked om att man vill se resultatet i Tyskland, där vi också söker tillstånd. Därför har det stannat upp för oss i Sverige, eftersom det är två års väntetid på tillstånd från Naturvårdsverket, säger TrapMes områdeschef Kim Lauridsen Hansen.
Han säger att Sverige har väldigt speciella tillståndsärenden för fällor.
– Och varför får vi inte bara göra tester i Sverige? Det är för att det är två års väntetid att få testa fällor i Sverige, eftersom svenskarna inte har något testinstitut för att godkänna fällor. Därför får Sverige vänta till en annan gång, det finns tillräckligt många andra länder att jobba med.
Keld Broksø