lördag 7 september 2024

inloggad som

Elektronisk råttfälla dröjer i Sverige

|  
|  ,

En dansk uppfinning för elektronisk bekämpning av råttor går så bra att företaget har ökat omsättningen med 400 procent under 2019 och har etablerat sig i största delen av Danmark samt i Norge, Italien, Holland och Spanien. Nu görs det försök i Storbritannien, Tyskland och Sverige. På sikt även i USA. Men den korta resan för företagets expansion över Öresund brömsas av krånglande tillstånd och svensk byråkrati.

Det handlar om TrapMe med huvudkontor i Værløse. TrapMe är en del av företaget CB Svendsen, som 2018 hade en bruttoomsättning på 25,6 miljoner danska kronor och ett resultat på 2,6 miljoner. Den första modellen av den elektroniska råttfällan köptes från uppfinnaren Morten Jensen, som driver en enmansfirma i Hvidovre. Därefter vidareutvecklades under ett par år systemet, som kort sagt är en råttfälla kopplad till ett mobilt övervakningssystem. Mobilen eller datorn meddelar när fällan slår till och behöver tömmas. Dessutom är fällorna miljövänliga, utan att några gifter används.

– Vi har ansökt hos Naturvårdsverket om att börja sälja i Sverige, men fick avslag runt förra nyåret med muntligt besked om att man vill se resultatet i Tyskland, där vi också söker tillstånd. Därför har det stannat upp för oss i Sverige, eftersom det är två års väntetid på tillstånd från Naturvårdsverket, säger TrapMes områdeschef Kim Lauridsen Hansen.

Han säger att Sverige har väldigt speciella tillståndsärenden för fällor.

– Och varför får vi inte bara göra tester i Sverige? Det är för att det är två års väntetid att få testa fällor i Sverige, eftersom svenskarna inte har något testinstitut för att godkänna fällor. Därför får Sverige vänta till en annan gång, det finns tillräckligt många andra länder att jobba med.

Keld Broksø

En dansk uppfinning för elektronisk bekämpning av råttor går så bra att företaget har ökat omsättningen med 400 procent under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.