torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Stockholm överskuggar Köpenhamns börsnoteringar

Kort sagt: De senaste åren har varit en lång ökenvandring för börsnoteringar i Köpenhamn. Danskarna har avundsjukt sett över sundet, men nu visar sig sex ljuspunkter.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

”Something is rotten in the state of Denmark”, konstaterade Shakespeare i ”Hamlet” – och i nutida kontext har den danska aktiemarknaden varit rutten i flera år. 2015 börsnoterades bara åtta företag i Köpenhamn. Och 81 i Stockholm.

2018 konstaterade den danska regeringens entreprenörspanel att Sverige hade 36 gånger (!) fler börsnoteringar av mindre företag än Danmark. Ljuspunkterna är svåra att hitta även nu i 2020, men de är på väg om än glimtvis. Särskilt i statistiken för andra kvartalet 2019 i Köpenhamn:

Där räknade PwC upp 14 noteringar på First North och sju på Nasdaq Nordics huvudlistor. Nasdaq Copenhagen fick en börsnotering under kvartalet (Danish Aerospace Company på First North) men ännu viktigare är att handeln kom i gång i två företag på First North (Waturo och Konsolidator) och ett på huvudlistan (Mærsk Drilling).

Det tredje kvartalet 2019 gick Köpenhamn i dvala (det påminner om katastrofåret 2018 för aktier): Av alla börsintroduktioner på Nasdaq Nordic var det under tredje kvartalet bara fem noteringar på First North och fem på huvudlistorna. Alltså ett fall från 21 noteringar till 10 mellan andra och tredje kvartalet 2019.

Den riktigt dåliga nyheten för Köpenhamn är att alla de tio noteringarna i tredje kvartalet var på Nasdaq Stockholm (och bara en på First North i Rejkjavik). Alltså: Köpenhamn var helt borta under perioden!

Det är en lång och svår resa för att få fler noteringar i Danmark. Och när marknaden i utlandet samtidigt har det svårt så smittar det av sig på den danska marknaden.

Så varför en ny optimism för den danska aktiekulturen under 2020? Det finns sex ljuspunkter:

  • Efter den svenska förebilden, investeringssparkonton, så kan danskarna sedan den 1 januari 2019 få aktiesparkonton med bra skattevillkor. Över 26.000 aktiesparkonton har nu startats.
  • I den nya finanslagen höjs taket för insättningar på aktiesparkonto just år 2020. Det har gjort bankerna och Nordnet mer intresserade av danska aktiesparkonton.
  • Erfarenheten från svenska Spotlight Stock Market visar att investeringssparkonton ger positiva effekter.
  • Spotlight öppnade i Köpenhamn i november 2018 för att ta den starka svenska aktiekulturen till Köpenhamn. Vid starten fanns tio danska företag noterade.
  • I dag säger Spotlights danska chef, Katrine Hoff, till Rapidus att fem nya företag nu noterats med handel i danska kronor. Det är tillfredsställande. Utvecklingen motsvarar i stort sett marknadsutvecklingen – och det för en ganska ny aktör i Danmark.
  • Katrine Hoff upplever dessutom ett stort intresse både i Danmark och Sverige, vilket gör att företag och mäklare kan dra nytta av båda ländernas investerare.

Räcker det för Köpenhamn? Inte än! Det finns mycket att lära av den svenska marknaden i Danmark. Ett exempel är den svenska IPO-guiden med alla noteringar, med investerarna som utgångspunkt. Och så sorgebarnet: danska skatter. Danska investeringsavdrag måste vara mer ambitiösa än i dag. Framför allt måste den danska kapitalskatten för aktieinkomster sänkas från 42 till 27 procent, så den kommer i nivå med den svenska.

Danmark kan vinna mycket på att haka på svenskarna: Svenska rådgivare, banker och investerare blir allt duktigare på att börsnotera tillväxtföretag, medan det danska systemet förtvinar om inte de sex ljuspunkterna kan skapa en snöbollseffekt. Båda sidor av Öresund har nytta av om Danmark får fart på börsnoteringarna. Den danska S-regeringen har misslyckats med att framstå som en garanti för det. 

BONUSINFO:

  • I Danmark investerar runt 27 procent av befolkningen i enstaka aktier. I Sverige 29 procent.
  • 76 procent av svenskarna investerar i fonder eller investmentföretag, men bara 19 procent av danskarna.
  • Den genomsnittliga svensken är yngre vid sin första investering och svenskarna är generellt mer riskvilliga.
  • 71 procent av danskarna tycker att det är svårt att förstå sig på investeringar. I Sverige bara 64 procent.
  • 83 procent av danskarna anser att man måste vara proffs för att investera. I Sverige tycker 58 procent samma sak.
  • Hälften av danskarna anser att man måste vara rik för att investera. Det tycker bara 30 procent av svenskarna.

Källor: Danske Bank Compass Survey 2017, Fondbolagens Förening, YouGov, Sifo, Junes Blog.

Kort sagt: De senaste åren har varit en lång ökenvandring för börsnoteringar i Köpenhamn. Danskarna har avundsjukt sett över sundet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.