Lundabolaget Qlucore tar in externt kapital från affärsänglar och tidigare delägare. Bolaget ska göra en satsning på en modifierad version av sitt visualiseringsverktyg för stora datamängder, vilket ska kunna användas ute på sjukhusen som beslutsstöd vid exempelvis cancerdiagnostik.
Qlucore säljer sedan tidigare en version till framför allt forskare vid universitet och på företag. Den nya versionen, modifierad med mer maskininlärning och förenklat användargränssnitt, är tänkt att användas på sjukhuslabb vid diagnostisering. Den har en modul som kan visualisera och analysera data som, förenklat, genereras med hjälp av tekniken NGS, next generation sequencing, som bara för några år sedan var extremt dyr.
– Nu, med en helt annan prisbild på NGS, så har vårt verktyg blivit relevant på sjukhusen, säger vd Carl-Johan Ivarsson till Rapidus.
Bolaget är självfinansierat så länge de inte gör någon större satsning, enligt Carl-Johan Ivarsson.
– Denna emission är ett första steg, och pengarna ska användas för att vidareutveckla produkten och närma oss potentiella kunder. Nästa år ska vi ta in ett belopp i storleksordningen 20 miljoner kronor för att bland annat satsa på marknadsföring, med start i Norden. Senare är börsen absolut en finansieringsmöjlighet, säger han.
Kunderna finns globalt, men initialt är det de offentliga sjukhusen i Sverige.
– Marknaden för diagnostikversionen är enormt mycket större än den med verktyg riktad till forskare, säger Carl-Johan Ivarsson.
Qlucore grundades 2007 av Thoas Fioretos, Johan Råde och Magnus Fontes vid Lunds universitet tillsammans med Carl-Johan Ivarsson. Omsättningen blir 2019 knappt 13 miljoner kronor med tolv anställda i gruppen, medräknat deras amerikanska bolag.
Elisabet Ottosson