onsdag 6 december 2023

inloggad som

“Uppgångarna ställer krav på fortsatta framgångar”

Kort sagt: Det finns flera exempel på skånska företag som lyft rejält på börsen under 2019. Uppgångarna ställer krav på fortsatta framgångar. Sedan finns det också ett och annat företag som måste upp till bevis under 2020. Trelleborg som på onsdagen presenterade en stor organisationsförändring är ett av dessa.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Om inte de senaste veckornas lite skakigare börs blir inledningen på ett större ras kommer 2019 att läggas till historien som ett starkt börsår. Inklusive utdelningar har Stockholmsbörsen levererat en avkastning på drygt 25 procent. En kvalificerad gissning är att facit inte hamnar särskilt långt från denna siffra när nyårsklockorna ringer in det nya decenniet.

Flera av de större skånska börsföretagen har hängt med bra. I topp bland de elva skåningarna på börsens Large Cap-lista hittar vi Beijer Ref som gett aktieägarna en uppgång på hela 69 procent. Företagets verksamhet finns inom kyla och klimatreglering. Beijer Ref har framgångsrikt växt genom en rad förvärv under årens lopp och verksamheten är inte särskilt konjunkturkänslig vilket tilltalar aktieplacerare i ett läge där tillväxten är på väg att bromsa in. Företaget gynnas dessutom av nya miljöregler som tvingar kunderna att byta ut gamla kylutrustningar.

Haken är att aktien är dyr. Med en värdering på en bit över 30 gånger nästa års förväntade vinst finns det inget utrymme för misstag från vd Per Bertland och hans folk.

En annan skånsk stjärna är AAK, tidigare Aarhus Karlshamn, med en uppgång runt 40 procent i år. I likhet med Beijer Ref har företaget en rad kvaliteter som tilltalar marknaden. Livsmedelsfetter efterfrågas oavsett konjunkturklimat och AAK utmärker sig dessutom genom att framgångsrikt växa genom företagsköp.

Sedan ställs aktieplacerare inför samma dilemma här som hos många andra välskötta företag. Aktien är helt enkelt för dyr med ett så kallat p/e-tal runt 28 för att det enkelt ska gå att räkna hem den baserat på de närmaste årens förväntade vinster. Högt värderade aktiers känslighet syntes också tydligt för några dagar sedan när AAK-aktien föll ett par procent efter att en av de större svenska investmentbankerna satt en säljrekommendation på aktien.

Bland årets vinnaraktier hittar vi även fastighetsbolaget Wihlborgs med en uppgång runt 55 procent. Börsframgången delar Wihlborgs med de flesta av sina branschkollegor. Förutsättningarna för fastighetsbolagen fortsätter att vara väldigt gynnsamma med extremt låg räntor och en efterfrågan på kontorslokaler som inte ser ut att mattas.

Ur ett placerarperspektiv är det inte konstigt att just fastighetsaktier går bra när allt talar för att räntorna kommer att vara låga länge till. I den ständiga jakten på avkastning fastnar blicken snabbt på fastigheter när räntebärande placeringar försvunnit som alternativ.

Sedan finns det ju alltid en del aktier som inte lyckas leva upp till placerarnas förväntningar. En av dessa är Trelleborg som är på ungefär samma kursnivå som förra året vid den här tiden. Ett skäl är att konjunkturen skapat viss motvind för företaget. Ett annat att lönsamheten är för låg inom delar av koncernen.

Under onsdagen kom dock ett besked som många ägare har väntat på. Trelleborg meddelade då en stor organisationsförändring som bland annat innebär att antalet affärsområden bantas från fem till tre. Olönsamma delar kommer att brytas ut och redovisas separat. Dessa verksamheter kommer dessutom att få begränsad tid på sig att leverera önskat resultat. För att få vara kvar inom Trelleborgsfamiljen måste lönsamheten förbättras rejält inom ett till två år. Trelleborgsaktien steg fem procent efter beskedet.

På en börs där det mesta av den räntedoping som äger rum sedan flera år förmodligen redan speglas i aktievärderingen kommer placerare under 2020 att rikta blicken mot hur lönsamheten utvecklas. De företag som inte lyckas hålla uppe en redan hög lönsamhet kommer att straffas hårt. Detsamma gäller sämre presterande företag om de inte klarar av att bevisa att kurvorna är på väg att vändas uppåt.

Kort sagt: Det finns flera exempel på skånska företag som lyft rejält på börsen under 2019. Uppgångarna ställer krav på fortsatta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

 • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

 • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

  Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

 • Peter Nilsson vill få upp värdet

  Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

 • Wihlborgs gör rekord

  Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

 • Beijer Ref näst störst i Skåne

  Värme- och kylgrossisten Beijer Ref har i det tysta seglat upp som Skånes näst största börsbolag mätt i börsvärde – efter Alfa Laval men före Trelleborg. Vd Christopher Norbye håller i rodret för en fortsatt expansion. Rapidus fick en pratstund på huvudkontoret på Stortorget i Malmö.

 • Tisdagens rapporter

  Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

 • Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

  Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]

 • Nybyggandet kan bromsas

  Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]