fredag 3 maj 2024

inloggad som

LU och Simrishamn sjösätter vattensamarbete

Ett nytt samarbete mellan Lunds universitet och Marint centrum i Simrishamn ska bidra till bättre havsmiljö. Det finns också en förhoppning om att en rad nya företag bildas i projektets kölvatten.

I september undertecknades avtalet, och nu är arbetet igång för att skapa en plattform för forskning och innovationsutveckling kring Östersjöns miljö- och vattenfrågor. Lunds universitet, Simrishamns kommun och Region Skåne står för grundfinansieringen som sträcker sig över fem år. Under denna tid ska forskare, studenter och doktorander genom olika projekt bidra med ny kunskap som kan lösa miljöproblemen i Hanöbukten.

– Vi siktar ännu längre, med finansiering från annat håll i form av sponsorer och donatorer. Vi har förstås förhoppningar om att samarbetet ska förgrena sig ut i näringslivet, säger Maria C Hansson, lektor på Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) och koordinator för det akademiska råd på Lunds universitet som knyts till Marint centrum.

Hon menar att samarbetet kan fungera som en injektion i regionens näringsliv, för såväl befintliga som nystartade företag.

– Det är svårt att ange en exakt siffra på hur många nya bolag som kan bildas i projektets kölvatten, men förhoppningen är förstås att bidra till näringslivet i regionen, säger hon.

Hon får medhåll från Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum:

– Vi börjar arbetet i den kommunala världen och akademin, med att identifiera kunskapsbehov och frågeställningar som kan bli till gemensamma forskningsprojekt. Vi vill också engagera den del av näringslivet som arbetar med denna typ av frågor.

Kerstin Weman Thornell

Ett nytt samarbete mellan Lunds universitet och Marint centrum i Simrishamn ska bidra till bättre havsmiljö. Det finns också en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.