lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Alla ögon på Öresundskraft

|  ,

Kort sagt: Stig av tåget i Helsingborg och det första du hör är folk som pratar om Öresundskraft. Försäljningen av det kommunala energibolaget är det ständiga samtalsämnet, nu när HIF klarat sig kvar i Allsvenskan (ett tag). Med all rätt. Om bolaget säljs i stället för att slås ihop med ett annat kommunalt energibolag så blir det rena guldruschen i branschen. Alla bolag står nu inför två val: att köpa eller köpas.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefredaktör

Avregleringen 1996 gjorde att var och varannan mjölkpall skulle ha ett eget energibolag. I skrivande stund finns det 143 elbolag att välja mellan. De allra flesta är kommunala och har äckligt glada säljare som bestämmer sig för att ringa just mig precis när AIK fått straff med eller mot sig. Samtliga med argumentet att just de är billigast den här halvtimman.

Men tiderna förändras, som bekant. Det håller inte hur länge som helst för 143 bolag att enbart konkurrera med pris. Jättarna, som E.on, har börjat profilera sig mer som tjänsteföretag i klimatrörelsens spår. Plötsligt är de hysteriskt glada människornas argument inte längre att de är billigast, utan att de erbjuder precis så grön el som min plånbok tål och hellre hjälper till att minska elförbrukningen än att göra mitt slöseri billigare. De smartaste mätarna, den största mängden data och den bästa hjälpen för att installera egna solpaneler är de nya sätten att få mig att lyssna på dem, i stället för att se Sebastian Larsson lägga (eller orsaka) straffen.

Det kräver muskler. Eftersom 143 företag på samma marknad inte är rimligt har företagen börjat slås ihop, de kan mycket väl ha blivit 142 innan jag skrivit klart och 141 innan du läst färdigt. Kraftringen, som ägs av kommunerna i Lund, Lomma, Eslöv och Hörby, är ett fint exempel på hur ett energibolag kan växa snabbt genom en aggressiv fusionsstrategi – och fortsatt vara kommunalt.

Än så länge är priserna höga, bolagen tjänar fint med pengar och har välfyllda kassor. Men energibolagen står inför stora investeringar samtidigt som det skånska elnätet måste byggas ut för att åtgärda elbristen. (Detta trots att den påstås vara löst genom att Anders Ygeman hittat tre nya kraftkällor, som verkar ha legat i en byrålåda på departementet, för att lösa det problem vars existens han ivrigt förnekat.)

Uppköpen sker i dag genom att ett kommunalt energibolag slår ihop sig med ett annat, som Kraftringen gör över halva Skåne. Öresundskraft kan bryta den utvecklingen och ytterligare höja värdet för bolagen genom att nya intressenter som faktiskt betalat något kommer in i bilden. Om några veckor presenteras de budgivare som ligger bäst till och vad Rapidus erfar är det stora institutionella placerare som ligger bäst till, inte andra energibolag.

Det har rivit upp tillräckligt mycket känslor för att det ska bli en folkomröstning den 12 januari. (Det finaste exemplet på folkomröstningar om energifrågor är förstås kärnkraftsomröstningen 1980. Än i dag kan ingen förklara vad de tre linjerna Nja, Njä och Njo egentligen betydde, än mindre vilken som vann.)

Vad som än händer med Öresundskraft kan vi lita på att det följs väldigt noga av både andra kommuner, som äger mindre energibolag, och av investerare som gärna går in på marknaden. Kommunala energibolag kan inte växa hur mycket som helst, det sätter Kommunallagen stopp för. Alternativet att låta tiden stå stilla, eller helst gå baklänges, finns inte i någon folkomröstning än så länge.

Kort sagt: Stig av tåget i Helsingborg och det första du hör är folk som pratar om Öresundskraft. Försäljningen av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.