tisdag 24 september 2024

inloggad som

Tobias Ekman ny ägare i fem life science-bolag

|  
|  

Lundabördige Tobias Ekman har på kort tid blivit en betydande ägare i fem uppstartsbolag inom hälsa och medicinteknik. De senaste investeringarna har han gjort i njurcancerforskande Oncorena och Smileinkubatorbolaget Cellevate, båda på Medicon Village i Lund, samt i Halmstadbaserade Carponovum.

Tobias Ekman började bygga upp sin förmögenhet efter försäljningen av Tosselilla sommarland 2003 och ökade därefter på den genom att handla med större poster i Lundabaserade AnoxKaldnes och Malmöbolaget Midsona.

– De sista åren har jag mestadels investerat i läkemedels- och medicinteknikbolag. Jag får tips genom mitt stora kontaktnät av spexare och studentsångare och när jag springer på spännande möjligheter här i Lund, och väljer dem där jag har stort förtroende för teamet, säger han.

I Tobias Ekmans portfölj av uppstartsbolag finns Cellevate som tillverkar nanotrådar för life science-applikationer, Oncorena som utvecklar njurcancerläkemedel, bolagen CeLac och Animal Probiotics där Clas Lönner och Thomas Welander är verksamma med probiotikaapplikationer, och senast Carponovum som tar fram en medicinteknisk produkt som ska användas vid tjocktarmscancer. Dessutom Lundabaserade Hovenia Dulcis och 1337 Partners.

Bland börsbolag har han sina största investeringar i Hansa Medical, Neurovive och Corline, det sistnämnda har Lundaanknytning tack vare storägarna, familjerna Craaford och Sunnanväder.

Elisabet Ottosson

Lundabördige Tobias Ekman har på kort tid blivit en betydande ägare i fem uppstartsbolag inom hälsa och medicinteknik. De senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad