fredag 9 juni 2023

inloggad som

Special: Danska talanger utmanar 34orna

Kort sagt: ”Vilka är de framtida stjärnorna i Skånes företagsvärld?” Det var frågan inför Rapidus event den 17 oktober. På Själlands sida av sundet sker också en explosiv utveckling av talanger upp till 34 år. De tänker globalt, hållbart – och nu är det ett samtalsämne i Danmark att vi kan göra mer för deras utveckling. Tänk om vi också kunde få synergier mellan talangerna över sundet.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör.

Rapidus presenterade tillsammmans med PwC 34 unga stjärnor till och med 34 års ålder i det skånska näringslivet. På Själlands sida av sundet vill vi också vara med. Själland står sig starkt i en värdebaserad utveckling av unga talanger. De vill tjäna pengar – men också skapa en bättre värld.

Enligt Deloittes senaste undersökning, Millennial Survey, anser 75 procent av danskarna mellan 25 och 36 års ålder att företagen fokuserar för mycket på sin egen dagordning – i stället för på samhällets sociala och hållbara behov. 63 procent anser att företagen inte har några andra ambitioner än att tjäna pengar.

Siffrorna ska tas på allvar. Många unga söker sig bort från arbetsgivare utan rätt dagordning och startar egna företag med globala mål. När vi ser på unga talangers egna företag i Själland är den tendensen tydlig. Forbes hade till exempel i år tio danskar på den prestigefyllda talanglistan ”30 under 30 – Europa”. Bland dem finns:

Mads Fibiger, 27 år, som 2015 startade Organic Basics i Köpenhamn för att göra modebranschen hållbar. Mads Fibiger drog från start in en miljon dollar. Företaget säljer nu underkläder med silvertråd för att döda bakterier, minska slitage och öka plaggets livslängd.

Niels Fibæk-Jensen, 26 år, vd och grundare av Matter med hållbart pensionssparande åt danskar som vägrar investera i fossila bränsen, tobak och vapen.

Camilla Hesselund Lastein, 25 år, grundare av Lix, en abonnemangsbaserad digital bok-app. Lix har fått in 7,5 miljoner dollar från investerare.

Pascar Sivam och Vasilij Brandt, båda 28 år, grundare av klockföretaget Nordgreen med fokus på miljö, utbildning och hälsa. Vid köp av en klocka får man välja mellan att bevara 50 kvadratmeter skog, ge en månads skolgång till ett indiskt barn eller rent dricksvatten i Afrika.

Henrik Hagemann, 27 år, medgrundare av CustoMem som gör ett biomaterial som rensar ut kemikalier ur förorenat vatten.

Mads Andreas Olesen, 27 år, medgrundare av Blue Energy, som levererar hållbar ström. Företaget såldes 2017, men Mads Olesen är fortfarande försäljningschef.

Fatima Al-Zahraa Alatraktchi, som Rapidus skrivit om tidigare, 29 år, grundare av PreDiagnose som säljer en sensor som snabbt upptäcker bakterieinfektioner i jord och växter.

Även topp 50-listan på EU-Startups.com över unga inflytelserika kvinnor i startupföretag har själländare på listan. En av dem är 27-åriga Sissel Hansen, grundare av Startup Everywhere och Startup Guide-böckerna, som kallats ”Lovely Planet för startups”.

Det är intressant att det inte finns någon ”rätt” utbildning eller karriärväg som avgör de ungas framgång. Bara passion och hårt arbete. Kan vi andra göra något? Ja, arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv har precis fått inspiration till ett reportage om danska mästerskapen i teknik och företagscase, som ska göra fler unga medvetena om sina möjligheter genom utbildningar.

Vi som har passerat 34 har inget minne av att skolan och våra utbildningar tog företagande på allvar. Den stora boomen av talanger på båda sidor sundet borde föra med sig att företagande hamnar på schemat. Och en sak till: Alla unga talanger med egna företag tänker globalt. Det enklaste sättet att påbörja den resan är att få ett skrivbord på andra sidan sundet. Den synergin utnyttjar vi inte bra nog. Tänk om talangerna fick ett forum över Öresund!

Kort sagt: ”Vilka är de framtida stjärnorna i Skånes företagsvärld?” Det var frågan inför Rapidus event den 17 oktober. På […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl