lördag 27 april 2024

inloggad som

Amerikanskt forskningsbidrag till Astra Zeneca-veteraner…

|  
|  

En stor fjäder i hatten. Så beskriver Mårten Svensson, vd för Lundabolaget Emmace Consulting, det senaste forskningsbidraget från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Inhalatorer fungerar på olika vis hos olika patienter. Kontraktforskningsbolaget Emmace Consulting har tagit fasta på detta, och analyserar hur dosen av läkemedel når lungorna under skilda förutsättningar och hos olika patienter.

Sedan 2015 har bolaget haft ett mindre uppdrag i ett FDA-finansierat projekt vid University of Florida.

– De gillade tydligen vad vi gjorde, för tidigt i våras fick vi ett större uppdrag, berättar vd Mårten Svensson.

Och i förra veckan kom beskedet: Emmace Consulting har, tillsammans med University of Florida som huvudsökande, tilldelats ett av FDA:s tvååriga forskarbidrag.

– Det motsvarar ungefär 20 procent av vår omsättning under två års tid. Men framför allt är det en extremt stor fjäder i hatten för oss, som ett litet labbföretag med konsulttjänster, att få detta erkännande, säger Mårten Svensson.

Bolaget kommer att fortsätta längs den inslagna vägen, att testa inhalatorprodukter. Idag har bolaget sex heltidstjänster på Smile. Den årliga omsättningen ligger på drygt sex miljoner kronor.

– Än så länge sköter vi allt härifrån Lund. Men skulle det bli fler uppdrag i USA får vi kanske överväga att etablera en säljare där.

Kerstin Weman Thornell

En stor fjäder i hatten. Så beskriver Mårten Svensson, vd för Lundabolaget Emmace Consulting, det senaste forskningsbidraget från den amerikanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.