torsdag 18 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska lupinbönor snart i frysdisken

|  
|  

Lupinta var en snackis bland matstånden på Malmöfestivalen. Snart kan Icas kunder lägga tempeh, gjorda på skånska lupinbönor, i sina varukorgar.

I Egypten, där agronomen Eslam Salah har sina rötter, äts picklade lupinbönor som snacks. Sedan 2018 har han utvecklat produkter gjorda på skånska lupinbönor, en idé som växte fram i ett inkubatorprogram vid Drivhuset på Malmö Universitet.

I våras var den första produkten klar, i form av tempeh – en fermenterad bönlimpa som kan användas i grytor och sallader. Produkten tillverkas i Findus gamla fabrik i Bjuv och fick en del uppmärksamhet i samband med Malmöfestivalen.

– Vi sålde 4000 portioner och fick oerhört god respons. Vår mat uppskattades inte bara av veganer och vegetarianer, utan också av andra, säger Eslam Salah, Lupintas vd och grundare.

Malmöföretaget, som nyligen utnämndes till Årets Nybyggare Region Syd, söker nu investerare. Grönsakshallen, dotterbolag till restauranggrossisten Martin & Servera, är Lupintas största kund och inom kort återfinns också de skånska lupinbönorna i en Ica-butik i Malmöområdet.

– I dag är lupinbönor okända för de flesta, men inom fem år hoppas vi att detta blir en naturlig del av mathållningen. Själva siktar vi på att bli Europaledande inom lupinbaserade livsmedel, säger Eslam Salah.

Kerstin Weman Thornell

Lupinta var en snackis bland matstånden på Malmöfestivalen. Snart kan Icas kunder lägga tempeh, gjorda på skånska lupinbönor, i sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Näringslivets önskelista för 2026

    Politiker som kan prata med näringslivet, kraftledningar, tågspår och bilvägar. Det är några av önskningarna för nästa år när Rapidus frågar åtta tongivande skånska näringslivsprofiler. 

  • Nu blickar vi framåt och uppåt

    2025 skulle bli året då konjunkturen vände. Vi fick nöja oss med ett svagt ljussken vid horisonten. Nu tar vi julhelg och laddar batterierna för ett 2026 som ska uppåt och framåt.

  • Stämningar stör julstämning i Doxa

    Flera bolag inom Greg Dingizians fastighetskoncern Doxa stäms av Serneke Sveriges konkursbo som vill ogiltigförklara transaktioner. Fler stämningar kan dessutom komma fram till den 7 januari.


  • Femte generationen tar över Saturnus

    Sveriges största glöggproducent står inför sitt fjärde generationsskifte. Och den nya generationen kliver in med sensationell tillväxt i ryggen. Rapidus besökte ett mer än hundraårigt destilleri.

  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.