tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Special: Malmös eget Mission Impossible

|  
|  ,

Kort sagt: Det finns svåra jobb och så finns det omöjliga jobb, exempelvis kattdressör, Boris Johnsons frisör eller näringslivsdirektör i Malmö stad. Så hur kan någon vara Malmös näringslivsdirektör i tio år utan att bli utburen ur stan i tjära och fjädrar? Fråga Pehr Andersson. Han har gjort det.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefredaktör

En näringslivsdirektör ska vara en naturlig kontakt mellan den offentliga och den privata sektorn. Det låter inte så farligt. Men det är två sektorer som har väldigt lite gemensamt. De talar helt olika språk och rör sig i helt olika tempo. Den offentliga sektorn rör sig i en hastighet som får en genomsnittlig snigel att framstå som Usain Bolt. Inte för att den är ointresserad eller lat (åtminstone inte alltid). Utan för att den bygger på breda förankringar, majoritetsbeslut och kompromisslösningar. I stunden är det är lika svårt att förstå för en stressad entreprenör som det är för en hund att fatta att katten som viftar på svansen inte alls är lekfull, snarare fly förbannad.

Den första uppgiften för en näringslivsdirektör är därmed att vara en tolk som förstår båda språken lika väl. Ett vanligt skäl till att just näringslivsdirektörer tenderar att bli lika kortlivade på jobbet som Donald Trumps pressekreterare är den kniviga balansakten. Bli näringslivets förlängda arm in i stadshuset så tröttnar snabbt beslutsfattarna på fågelungen som alltid piper efter mer. Bli en byråkrat som nickar lite förstrött på dagliga företagsbesök utan att något mer händer så kommer olika näringslivsorganisationer snabbt vilja se ditt huvud på ett fat.

Jag skulle kunna berätta om den kommun norrut där näringslivschefen (de är inte lika förtjusta i ordet direktör där) härdade ut i fyra månader med sömnlösa nätter för att resurserna från kommunen och kraven från näringslivet över huvud taget inte gick ihop. Mailkorgen fylldes snabbare än den kunde tömmas. Trots att vederbörande själv varit en del av näringslivet i årtionden blev uppvaknandet så brutalt att det var lättare att skicka in en avskedsansökan än att försöka hitta ett språk som båda förstod.

Pehr Andersson har haft titeln näringslivsdirektör i Malmö stad i tio år, sedan han hämtades från Scandvision. Det är omöjligt att få någon i stadens näringsliv att säga något negativt om den forne karnevalsgeneralen och juristen. (Tro mig, jag har försökt!) Detta trots att det redan på pappret omöjliga uppdraget under åren utökats med att ha ansvar för världens snabbast växande bransch globalt – besöksnäringen.

I stället växer bilden fram av någon som är betydligt tystare än näringslivets höjdare (vilket i och för sig inte säger så mycket) men som det är bäst att lyssna på när han väl säger något. Det visar sig nämligen vara såväl genomtänkt som vettigt. Någon som visserligen syns i många sammanhang, men som inte har behov av att ha rampljuset just på sig själv hela tiden. Någon som likt Karlfeldts Fridolin talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin. Och dessutom lär bönder och lärde män att förstå varandra. Att ha varit karnevalsgeneral kanske är en förutsättning för att skapa struktur och ordning i mötet mellan stad och näringsliv.

När denna text landar i din inkorg håller Pehr Andersson på att avsluta sitt sista 07.07-möte, hans eget sätt att få såväl privata som offentliga beslutsfattare att vakna tidigt på morgonen. Med på mötet finns efterträdaren Micael Nord, som dessutom blir ansvarig för stadens omvärldsbevakning. Han har inte varit karnevalsgeneral, men har som tillförordnad fastighetsdirektör på Region Skåne producerat citatet ”Det ska vara lätt att göra rätt”. Det känns som ett rimligt motto även på hans nya jobb.

Hur han klarar det får vi diskutera om tio år.

Kort sagt: Det finns svåra jobb och så finns det omöjliga jobb, exempelvis kattdressör, Boris Johnsons frisör eller näringslivsdirektör i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad