onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Special: Malmös eget Mission Impossible

|  
|  ,

Kort sagt: Det finns svåra jobb och så finns det omöjliga jobb, exempelvis kattdressör, Boris Johnsons frisör eller näringslivsdirektör i Malmö stad. Så hur kan någon vara Malmös näringslivsdirektör i tio år utan att bli utburen ur stan i tjära och fjädrar? Fråga Pehr Andersson. Han har gjort det.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefredaktör

En näringslivsdirektör ska vara en naturlig kontakt mellan den offentliga och den privata sektorn. Det låter inte så farligt. Men det är två sektorer som har väldigt lite gemensamt. De talar helt olika språk och rör sig i helt olika tempo. Den offentliga sektorn rör sig i en hastighet som får en genomsnittlig snigel att framstå som Usain Bolt. Inte för att den är ointresserad eller lat (åtminstone inte alltid). Utan för att den bygger på breda förankringar, majoritetsbeslut och kompromisslösningar. I stunden är det är lika svårt att förstå för en stressad entreprenör som det är för en hund att fatta att katten som viftar på svansen inte alls är lekfull, snarare fly förbannad.

Den första uppgiften för en näringslivsdirektör är därmed att vara en tolk som förstår båda språken lika väl. Ett vanligt skäl till att just näringslivsdirektörer tenderar att bli lika kortlivade på jobbet som Donald Trumps pressekreterare är den kniviga balansakten. Bli näringslivets förlängda arm in i stadshuset så tröttnar snabbt beslutsfattarna på fågelungen som alltid piper efter mer. Bli en byråkrat som nickar lite förstrött på dagliga företagsbesök utan att något mer händer så kommer olika näringslivsorganisationer snabbt vilja se ditt huvud på ett fat.

Jag skulle kunna berätta om den kommun norrut där näringslivschefen (de är inte lika förtjusta i ordet direktör där) härdade ut i fyra månader med sömnlösa nätter för att resurserna från kommunen och kraven från näringslivet över huvud taget inte gick ihop. Mailkorgen fylldes snabbare än den kunde tömmas. Trots att vederbörande själv varit en del av näringslivet i årtionden blev uppvaknandet så brutalt att det var lättare att skicka in en avskedsansökan än att försöka hitta ett språk som båda förstod.

Pehr Andersson har haft titeln näringslivsdirektör i Malmö stad i tio år, sedan han hämtades från Scandvision. Det är omöjligt att få någon i stadens näringsliv att säga något negativt om den forne karnevalsgeneralen och juristen. (Tro mig, jag har försökt!) Detta trots att det redan på pappret omöjliga uppdraget under åren utökats med att ha ansvar för världens snabbast växande bransch globalt – besöksnäringen.

I stället växer bilden fram av någon som är betydligt tystare än näringslivets höjdare (vilket i och för sig inte säger så mycket) men som det är bäst att lyssna på när han väl säger något. Det visar sig nämligen vara såväl genomtänkt som vettigt. Någon som visserligen syns i många sammanhang, men som inte har behov av att ha rampljuset just på sig själv hela tiden. Någon som likt Karlfeldts Fridolin talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin. Och dessutom lär bönder och lärde män att förstå varandra. Att ha varit karnevalsgeneral kanske är en förutsättning för att skapa struktur och ordning i mötet mellan stad och näringsliv.

När denna text landar i din inkorg håller Pehr Andersson på att avsluta sitt sista 07.07-möte, hans eget sätt att få såväl privata som offentliga beslutsfattare att vakna tidigt på morgonen. Med på mötet finns efterträdaren Micael Nord, som dessutom blir ansvarig för stadens omvärldsbevakning. Han har inte varit karnevalsgeneral, men har som tillförordnad fastighetsdirektör på Region Skåne producerat citatet ”Det ska vara lätt att göra rätt”. Det känns som ett rimligt motto även på hans nya jobb.

Hur han klarar det får vi diskutera om tio år.

Kort sagt: Det finns svåra jobb och så finns det omöjliga jobb, exempelvis kattdressör, Boris Johnsons frisör eller näringslivsdirektör i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.

  • Ny rapport: Antalet Malmöbolag ökar 

    Antalet företag ökar. Även antalet anställda i bolagen har blivit fler. Det visar en färsk rapport som Malmö Stad har tagit fram.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]