tisdag 14 maj 2024

inloggad som

… och Brexit kan få fler att följa efter

Viramal är inte ensamma om sina planer att överge England för Skåne. Micael Györei, senior investeringsrådgivare på Invest in Skåne, arbetar med Viramals etablering i Malmö och säger att fler brittiska bolag inom life science är intresserade av att följa efter.

– Vi har kontakt med en handfull brittiska bolag som aktivt letar just nu och det finns fler förfrågningar om att etablera sig i Greater Copenhagen-området. Det är ett trendbrott att brittiska företag väljer att flytta utanför England, säger Micael Györei till Rapidus.

Brexit är enligt Micael Györei mer en katalysator som fått företag att se sig om i andra länder än det direkta skälet till en flytt.

– Situationen har öppnat ögonen för bolag med säte i England för att se om det finns konkurrensfördelar i andra länder. Men Brexit har också skapat en osäkerhet, särskilt inom life science, om hur produkter som är i valideringsprocessen hos det brittiska läkemedelsverket ska kunna ta sig in i EU i framtiden, säger han.

Viramals vd Oliver Bates bekräftar att det finns fler engelska företag i branschen som överväger att lämna England och flytta till Öresundsregionen.

– Både jag och min kollega Finn Larsen känner till företag som överväger att göra samma sak som vi gör nu. Vi har båda arbetat med att finansiera bioteknikbolag och det är naturligt för företagen att undersöka andra möjligheter nu, säger Oliver Bates.

Niclas Lindstrand

Viramal är inte ensamma om sina planer att överge England för Skåne. Micael Györei, senior investeringsrådgivare på Invest in Skåne, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.