tisdag 5 december 2023

inloggad som

Dignitana tar in 42 miljoner och lanserar ny produkt

Lundabolaget Dignitana, vars behandlingar minskar håravfall för cancerpatienter, har fått in 42 miljoner kronor med möjlighet att fördubbla summan om ett år. Emissionen riktades enbart till nya ägare och flera tunga namn har köpt in sig i företaget: Percy Nilsson, förre vd:n för svenska McDonald’s Paul Lederhausen och Victoria Parks förre vd Peter Strand.

– I och med emissionen har bolaget fått pengar för att fortsätta sin expansion och få ut sin nya maskin Delta på marknaden. Nu kan vi även öka närvaron i andra delar av världen än i USA, där vi redan är väldigt starka, säger huvudägaren och styrelseledamoten Greg Dingizian till Rapidus.

Nyemissionen skedde i form av enheter om två aktier och en option. Optionen ger rätt att köpa ytterligare en aktie i oktober 2020 till dubbla priset mot det nuvarande teckningspriset, 6.50 kronor per aktie. Stiger Dignitanas aktie tillräckligt mycket på First North kan alltså bolaget få in ytterligare 42 miljoner kronor. Emissionen ger en utspädning av det nuvarande ägandet med 11,7 procent och största nya ägare blir Nyenburgh Investment Partners i Amsterdam.

Dignitana utvecklar behandlingar som kyler skalpen för att minimera håravfallet för cancerpatienter som får cellgiftsbehandlingar. Den senaste produkten, DigniCap Delta, godkändes för försäljning i USA av läkemedelsverket FDA i juni och de första enheterna levererades i mitten av augusti.

– Vi ser en väldigt stor efterfrågan för apparaten och tjänsten. Att få behålla sitt hår är oerhört viktigt för både kvinnor och män som behandlas för cancer, säger Greg Dingizian.

I dag har Dignitana bara kvar tre anställda i Lund, sedan 2017 finns huvudkontoret i Dallas, Texas. Bolaget är dock noterat på svenska First North.

Niclas Lindstrand

Lundabolaget Dignitana, vars behandlingar minskar håravfall för cancerpatienter, har fått in 42 miljoner kronor med möjlighet att fördubbla summan om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.