fredag 23 februari 2024

inloggad som

Sparbankens ordförande: ”Otroligt dåligt hanterat”

Fyra dagar innan Öyvind Thomassen skulle ha tillträtt som ny vd för Sparbanken Syd meddelade han styrelsen att han slutar. Han blir i stället vd för Sbanken i Norge, och på Sparbanken Syd går finanschefen Johan Sandberg in som tillförordnad vd när Susanne Kallur slutar.

– Jag tycker det är otroligt dåligt hanterat. Men vi får ta nya tag, och banken rullar på som vanligt, säger ordförande Hans Boberg, som själv kliver in operativt i banken i en övergångsperiod.

Nu påbörjas en ny rekryteringsprocess som kan ta allt från tre till tio månader. Medan Johan Sandberg kliver in som tillförordnad vd stannar avgående vd Susanne Kallur, som egentligen skulle göra sin sista arbetsvecka, kvar tills vidare för att verksamheten ska rulla på så friktionsfritt som möjligt.

Kom beskedet som en överraskning för er?

– Som en blixt från klar himmel.

Det kommer samma dag som bankens halvårsrapport. Där kan man utläsa att både räntenettot och affärsvolymen ökar något jämfört med andra halvåret 2018. Utlåningen ökar däremot inte i samma takt.

– Det ligger precis i linje med den plan vi har. Vi fortsätter ta hem bolånen från SBAB, och för att vi ska ha kapitaltäckning och stadga under processen är vi försiktiga med att öka volymerna, säger Hans Boberg till Rapidus.

Felicia Frithiof

Fyra dagar innan Öyvind Thomassen skulle ha tillträtt som ny vd för Sparbanken Syd meddelade han styrelsen att han slutar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.