lördag 11 maj 2024

inloggad som

Lundabolag inleder kliniska studier

|  

Noterade medicinteknikbolaget Spago Nanomedical i Lund påbörjar inom kort en klinisk studie vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Studien kommer att inkludera upp till 20 patienter och handlar om bolagets kontrastmedel SpagoPix.

– Detta är den första kliniska studien för Spago Nanomedical som helhet. Vi ska undersöka säkerhet hos en produktkandidat inom SpagoPix projektet och så ska vi ta MR-bilder av tumörer hos bröstcancerpatienter. Det är första gången vi testar det här i människa. Säkerhet är det primära syftet men det som är intressant är att vi också kan se effekt i det här tidiga stadiet, säger vd Mats Hansen till Rapidus.

Patienterna i studien ska ha bekräftad bröstcancer. Kontrastmedlet i fråga har enligt bolaget potential att förbättra cancerdiagnostik med MR-visualisering.

I Spago Nanomedicals andra projekt Tumorad laddas nanopartiklar med radioaktiva isotoper. På så vis ges möjlighet till invärtes strålterapi på tumörer.

Emily Binks

Noterade medicinteknikbolaget Spago Nanomedical i Lund påbörjar inom kort en klinisk studie vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Studien kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen