torsdag 21 november 2024

inloggad som

Dansk Erhverv: Stor potential kvar för Öresund

|  
|  

Efter 24 år som riksdagsledamot, varav 12 som minister, blev Brian Mikkelsen för ett år sedan vd för arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv. I den rollen ser han massor av outnyttjade möjligheter för danska företags verksamheter över Öresund. Sverige är nummer två efter Tyskland som Danmarks största exportmarknader (11,7 procent av exporten under 2017). Den danska varu- och tjänsteexporten till Sverige var 2017 värd 124,4 miljarder danska kronor.

–Därmed är den svenska marknaden en av de viktigaste exportmarknaderna för danska exportföretag, säger han till Rapidus och lägger till att möjligheterna är ännu större:

–Sveriges stabila ekonomi och fina tillväxt sedan 2013 tillsammans med svenskarnas starka köpkraft och geografiska närhet gör att den svenska marknaden är perfekt för danska företag att satsa på. Svenska konsumtionsmönster liknar också de danska Det som går att sälja till ett konkurrensmässigt pris i Danmark kan i regel säljas i Sverige också.

–Det finns en stor potential för fortsatt utveckling, särskilt inom hälsovård, livsmedel, IT och förnybar energi. Det verkar som man från svensk sida håller på att privatisera en rad sjukhus och vårdhem och då uppstår det möjligheter för danska aktörer. När det gäller livsmedel upplever vi att svenska konsumenter under lång tid fokuserat mer på ekologiska och förnybara produkter och inte har något emot att betala extra för dem. Det skapar efterfrågan för danska kvalitetsprodukter.

–Inom IT skapar de innovativa entreprenörsföretagen i Sverige nya konkurrenter för danska företag, men också nya affärsmöjligheter. Sverige har investerat massivt inom energisektor de senaste åren för grön omställning och förnybara energikällor. Det passar de danska styrkorna väl, framför allt inom vind- och solkraft och elnätet, inklusive ”smart grid”. Så kort sagt utgör Sverige en enorm volymmarknad för dansk export, men vi ser fortfarande stora tillväxtmöjligheter för danska företag i Sverige de närmaste åren.

Du och Dansk Erhverv att det ska bli lättare för företag att anställa och behålla kvalificerad utländsk arbetskraft från andra EU-länder och tredjepartsländer. Vill ni också att det ska bli lättare att pendla från Sverige och anställda svensk arbetskraft? Till exempel genom pendlarrabatter och smidigare skatteavtal?

–Över 10.000 svenskar pendlar till Danmark för att arbeta så om ändrade skatteregler kan få fler att följa efter så är det absolut något vi kan titta närmare på.

Dansk Erhvrev är aktivt i HH-Gruppen för att skapa en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg. Samtidigt arbetar Köpenhamn-Malmö för en tunnelbana under Öresund. Tänker ni at man kan få båda förbindelserna på en gång? Eller om Dansk Erhverv ska prioritera ur näringslivets synvinkel, vilken förbindelse ska komma först, HH eller Öresundstunneln?

–HH-förbindelsen är den sista delen som behövs för att knyta samman Greater Copenhagen. Därför är det ett projekt som Dansk Erhverv slutet upp bakom. Vi behöver finansiering till många viktiga infrastrukturprojekt, men fördelen är att det redan idag finns möjligheter till en offentligt-privat finansiering av HH-förbindelsen och stort intresse från näringslivet. Därför ska inte en HH-förbindelse finansieras i stället för ett annat projekt, den ökar tillgången på arbetskraft i Nordsjälland genom att arbetskraft från Sverige snabbt kan ta sig till området. Der gynnas näringslivet och hela Danmark.

2017 handlade danskarna för 123 miljarder kronor online, varav 41 miljarder i utländska nätbutiker. Dansk Erhverv har uppmanat politikerna att titta på Sverige för att styra upp e-handeln. Alltså att som Sverige skynda på EU-bestämmelsen om att varor under 80 danska kronor inte ska beläggas med moms. Och att så Sverige få bättre kontroll på utländska försändelser. Har ni eller vill ni skapa något samarbete med era svenska systerorganisationer om det och andra EU-regler?

–Dansk Erhverv samarbetar nära med vår svenska systerorganisation Svensk Handel om den saken. Det är viktigt för oss att ha bra samarbetspartners i andra länder och när det gäller EU ger det styrka att arbeta tillsammans både i vår europeiska organisation Eurocommerce och direkt mot EU-kommissionen och Europaparlamentet.

Sverige har diffrentierad moms med lägre momssatser för bland annat hotell, livsmedel och persontransporter, och dessutom mycket lägre bilskatter. Är Sverige en inspirationskälla för Dansk Erhverv på det området? Kan ni se en fördel med de villkoren?

–Dansk Erhverv vill inte har diffrentierad moms som i Sverige, eftersom det generellt för det danska näringslivet är en fördel med bara en momssats. På andra områden kan de däremot vara en fördel med gemensamma skatteregler. Inte bara med Sverige, utan med EU och hela världen. Det är bland annat därför som vi förordar en gemensam företagsskatt i EU.

Keld Broksø

Efter 24 år som riksdagsledamot, varav 12 som minister, blev Brian Mikkelsen för ett år sedan vd för arbetsgivarorganisationen Dansk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.