torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Biofilms får 122 miljoner till hudläkemedel

Det tvärvetenskapliga forskningscentret Biofilm – Research Center for Biointerfaces på Malmö universitet får 122 miljoner kronor för att skapa ett nytt forskningsprojekt. Projektet, Biobarriers, startar i november och ska pågår i åtta år för att ta fram bättre läkemedel för hud och slemhinnor. KK-stiftelsen står för 44 miljoner kronor och resten av budgeten kommer från 13 olika företag samt Malmö universitet.

–  Tillsammans med företag och akademiska partners ska försöka pharmaceutisk forskning till klinisk verklighet. Målet är göra bättre produkter för patienterna genom att kolla ihop vårt kunnande i att designa och utveckla produkter med läkarnas och sjuksköterskornas praktiska erfarenheter, säger professor Johan Engblom, som är föreståndare för projektet Biobarriers, till Rapidus.

Han leder Biobarriers tillsammans med Biofilms föreståndare Therése Nordström och professor Tautgirdas Ruzgas. Universiteten i Köpenhamn, Lund, Göteborg och Linköping är samarbetspartners, liksom 13 privata företag. Efter fyra år kan nya företag tillkomma, eller de existerande avtalen förlängas.

– Företagen skjuter in arbetstid, de köper inte forskning utan vi jobbar tillsammans för att öka kunskapen. Självklart vill de utveckla bättre produkter och vi vill kunna validera att det vi gör har rejäl verksamhet på patienten, säger Johan Engblom.

Forskarna och företagen ska tillsammans hitta nya sätt att förbättra hälsa och läkning av kroppens barriärer, som hud och slemhinnor. Barriärerna har tre olika lager, som alla måste vara i balans för att barriären ska fungera. Projektet ska ta fram salvor och krämer som hjälper vid läkning av sår. I projektet ingår kliniska studier på diabetespatienter med sår som i värsta fall kan leda till amputation och inkontinenta äldre patienter med irriterad och inflammerad hud.

– Produkterna ska i hindra att besvären uppkommer och behandla dem om de ändå kommer så att läkningen påskyndas. Vi jobbar i första hand med krämer och salvor, ingen tablettbehandling, säger Johan Engblom.

Företagen som deltar i projektet är Perrigo, Bioglan, Sterisol, Galenica, Magle Chemoswed, QPharma, Pampett, Obducat Technologies, Prebona, In vitro Plant-Tech, Truly Labs, Zelmic och Sanicare.

Niclas Lindstrand

Det tvärvetenskapliga forskningscentret Biofilm – Research Center for Biointerfaces på Malmö universitet får 122 miljoner kronor för att skapa ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]