torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Saga Diagnostics fyller kassan inför kliniska studier

Smilebolaget Saga Diagnostics i Lund tar in 40 miljoner kronor från riskkapitalfonden Hadean Ventures och tidigare ägare. Kapitalet ska bland annat gå till fortsatt expansion av verksamheten.

– Främst för att genomföra kliniska studier, och för att avsluta vissa regulatoriska steg som behövs, säger vd och medgrundare Lao Saal.

Det handlar om att få på plats en ISO-certifiering av bolagets laboratorium på Medicon Village.

– Vi utför tjänsteverksamhet för kunder, främst prover i samarbete med läkemedelsbolag som vi analyserar i vårt labb. Vi tar också fram produkter som vi säljer till andra bolag och laboratorier som själva har utrustning för att genomföra analyser i sina labb, säger Lao Saal.

Saga Diagnostics produkter kan – via blod eller annan vävnad – upptäcka olika sorters cancer. Med metoden ska det också gå att se hur en patient reagerar på cancerbehandling och hur cancern utvecklas. Det är även möjligt att se vilken behandling som fungerar bäst och få en tidig indikation på återfall efter behandling. En klinisk studie med över 100 patienter pågår ihop med Malmöbolaget Wnt Research.

Försäljningen har varit igång sedan sent 2017. Kunderna är främst läkemedelsbolag och Region Skåne är också kund.

Nio personer arbetar i Saga Diagnostics och en tionde är på väg in. Bland de befintliga ägarna märks Christer Fåhraeus, Simon Fredriksson och Gunnar Nilssons Cancerstiftelse. Lao Saal, vars forskning verksamheten bygger på, är majoritetsägare.

Hadean Ventures har kontor i Oslo och Stockholm. De investerar i europeiska life science bolag men med särskilt fokus på Norden. Bland portföljbolagen finns Stockholmsbaserade Attgeno och norska Nisonic.

Emily Binks

Smilebolaget Saga Diagnostics i Lund tar in 40 miljoner kronor från riskkapitalfonden Hadean Ventures och tidigare ägare. Kapitalet ska bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.